Mutfağımızdaki
çöp kovasının boyutu değil içindeki çöp miktarının boyutu çevreye zarar veriyor. Atıklar günlük yaşamın bir parçası olunca araştırmacılar da kim ne kadar çöp üretiyor sorusunun peşine düşmüş. Çalışmalar sonunda yalnız yaşayan bir insanın çevreye verdiği zarara dair çarpıcı oranlara ulaşılmış.
İşte araştırmalara göre yalnız yaşayanların tüketim oranları: yüzde 38 daha fazla ürün, yüzde 42 daha fazla paket, yüzde 55 daha fazla elektrik ve yüzde 61 daha fazla yakıt…
Yılda 1.5 tondan fazla atık!
Dört kişinin yaşadığı bir evde her bireyin yılda ortalama ürettiği çöp 1000 kilogramken, yalnız yaşayan insan için bu rakam 1.5 tondan fazla. Enerji, mekân, buzdolabı, çamaşır makinesi, televizyon gibi ev aletlerinin en önemli tüketicileri olan yalnız yaşayanlar, birlikte yaşayan bireylere göre çevre için ciddi bir tehdit oluşturuyorlar. Yalnız yaşayanların sayısının giderek artması da bu tehditin boyutlarını büyütüyor.
1990'da 504 bin, 2000'de 600 bin, 2005'te 766 bin, 2010'da 880 bin kişi yalnız yaşıyordu. 2025'te ise 1 milyon 340 bin kişinin yalnız yaşayacağı tahmin ediliyor! Çarpıcı bir artışa işaret eden bu rakamlar Türkiye İstatistik Kurumu'nun araştırma sonuçları ve Türkiye'de tek kişinin yaşadığı hane sayısını gösteriyor.
2005'te İstanbul'daki 1 milyon 664 bin 821 evden, 95 bin 10'unda tek kişi yaşıyordu; yani her 16 evden 1'inde tek başına yaşayan biri vardı ve gelecekte de bu sayıların artacağı açıkça görülüyor. Ancak İngiltere'de yayımlanan bir araştırmaya göre bu sayı ile birlikte artan bir şey daha var:
Çevre kirliliği. Yalnız yaşayan bir insanın dört kişilik bir aile içersinde yaşayan bir insana göre daha çok enerji tükettiği ve daha fazla atık ürettiği belirtiliyor.
Yalnız yaşayanların alabileceği çevre-dostu önlemler
Yalnız yaşıyorsanız, bu yazıyı okuyup kendinizi kötü hissetmenize gerek yok. Çünkü çevre dostu bir yaşam sürmeniz için alabileceğiniz kişisel önlemler mevcut. Bu önlemleri sadece yalnız yaşayanlar değil çevre sorunlarına duyarlı her birey alabilir .
Evinizde enerji tasarrufu yapın: Bunun için
enerji dostu ampuller kullanabilirsiniz. İçinde bulunmadığınız odaların ışıklarını söndürün. Seyretmediğiniz televizyonu, dinlemediğiniz radyoyu, yani kullanmadığınız elektrikli aletleri kapatın. Bunların periyodik bakımlarını da ihmal etmeyin, aksi halde daha fazla enerji tüketirler.
Özel arabanız varsa mümkün olduğunca az kullanmaya gayret edin. İşinize, okulunuza, veya gezmeye toplu taşıma araçları, varsa servis veya arkadaşlarınızla toplanarak gidebilirsiniz. Aracınızı kullanırken yakıt tüketimini azaltmak konusunda önlem alın.
Gerçekten ihtiyacınız olmayan tüketim mallarını almayın. Böylece hem çevreye hem de bütçenize zarar vermezsiniz.
Uzun süre dayanabilen besin türlerini tercih edin. Yiyecek ve içeceklerinizi mümkün olduğunca küçük paketlerle almayın. Büyük ve ekonomik olanları alabilir, bunları arkadaşlarınız veya komşularınızla paylaşabilirsiniz.
Hazır gıdalar yerine "annenizin" makarna, reçel veya konservelerini tercih edin. Artık şehirlerde de bulunan
köylü pazarlarına uğrayın.
Stok yapmayın, ihtiyacınız kadar az ve sık alışveriş yapın.
Geri dönüşümlü ambalajı olan ürünleri tercih edin. Çöpünüzü cam, plastik ve
kâğıt artıkları olarak ayırabilir, bu artıkları (varsa!) büyük şehirlerde geri dönüşüm için belirli noktalara yerleştirilen kutulara atabilirsiniz.