Grip, belirtileri nedeniyle soğuk algınlığı ile karıştırıldığı için basit bir solunum yolu enfeksiyonu olarak değerlendiriliyor. Oysa sanılanın aksine bu hastalık özellikle riskli gruplarda çeşitli organizmalara yayılarak ciddi solunum yolu komplikasyonlarına doğru ilerleyip, ölümcül olabiliyor. Grip hakkındaki yanlış inanışlar ise tedavi sürecini aksatabiliyor ve hastalığın ilerlemesine yol açabiliyor.
İşte gribin doğru sanılan yanlışları:
Yanlış: Grip aşısı, grip yapar
Doğru: Grip aşısının enfeksiyon yapıcı özelliği yoktur. Aşı sadece vücut savunmasına virüsü zaman kaybetmeden yenebilmesi için bazı özelliklerini önceden tanıtma işlevi görüyor.
Yanlış: Maske takmak gripten korur
Doğru: Havada asılı kalan damlacık enfeksiyonlarından kakça için takılan maskelerle yüzde 95 oranında korumamız mümkün. Ancak cilt teması veya öpüşmek de gribin bulaşmasına neden olur.
Yanlış: Tedavide mutlaka antibiyotik kullanmalı
Doğru: Antibiyotik, hücre dışı enfeksiyon etkeni olan bakterilere karşı güçlü bir silah. Ancak hücre içi mekanizmaları kullanarak üreyen virüslere karşı etkisiz kalıyor.
Yanlış: Aşı yaptırınca grip olunmaz
Doğru: Grip aşısı Dünya Sağlık Örgütü'nün salgın yapmasını öngördüğü virüslere karşı bağışıklık sağlıyor. Dolayısıyla bu öngörü dışında salgın yapan virüslere karşı etkili olmuyor.
Yanlış: Sirkeli su ateşi düşürür
Doğru: Sirkeli su geçici olarak ateşi indiriyor. Ama etkisi geçtikten sonra ateş daha da yükselir.
Yanlış: İlaç alanlar hastalığı ayakta geçirebilirler
Doğru: Grip soğuk algınlığı ile karıştırılmamalı. Gribin ilaçlardan önemli olan tedavisi istirahattır.
TARIK DAĞLI