2012'nin sonunda İngiliz
Rynair Havayolu uçakta ayakta yolcu uygulamasına geçeceğini açıkladı. Sektöre bomba gibi düşen bu açıklama epey tartışma konusu oldu. Bir yandan ayakta yolculuğun uçuş güvenliği açısından oluşturacağı tehlikeler tartışılırken bir yandan da işi şakaya vuranlar oldu.
Sonuç olarak uygulama Türkiye'ye de gelir mi sorusu akla geliyor ama bu pek mümkün görünmüyor. Şimdi biraz geriye dönüp süreci tekrar hatırlayalım…
Mesele İngiliz Rynair Havayolu'nun CEO'su
Michael O'Leary'nin, uçuş esnasında takılan kemerlerin hayat kurtarmayacağını açıklamasından sonra başladı. Haber kadar basında ve sosyal medyada yazılıp çizilenler de ilgi çekiciydi.
Uçak içerisinde ayakta uçma kabinlerinin olabileceğini belirten O'Leary, öğrenciler ve ucuz uçak bileti arayanlar için ayakta seyahat seçeneğinin üzerinde ciddi çalışmalar yaptıklarını açıkladı. Ayakta seyahat eden yolcular uçağın iniş sürecinde yukarıdaki tutacaklara tutunarak denge sağlamaya çalışacaktı.
Ayakta yolcu projesi uçuş maliyetlerini epey düşürmeyi hedefliyor. Hedef 5 pound'a uçak bileti satmak. Peki Türkiye'de 5 TL'ye uçak bileti satılırsa ne olur?
Sivil Havacılık Kuralları'na aykırı
Ayakta yolculuk Sivil Havacılık kurallarına göre Türkiye'de mümkün değil. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nün kurallarına göre uçuş emniyeti açısından oturarak ve emniyet kemeri bağlı seyahat etmek gerekiyor. Bu durum sadece Türkiye'de değil uluslar arası havacılık kuralları açısından da böyle. Avrupa Havacılık Güvenliği Ajansı'da uçakların teknik ekibinin, yer güvenlik ekiplerinin ve yolcuların güvenliğini kurallara bağlamış. Ve bu kurallar hiçbir şekilde ayakta yolcuya izin vermiyor…
Cem Özalın, Işıl Tur Proje Yönetmeni
Espiriden öteye geçmez
Böyle bir uygulamanın espriden öteye geçeceğini düşünmüyorum. Uluslar arası havacılık kurallarına aykırı bir durum. Uçakta ayaktasınız ve sert bir türbülansa girdiniz neler olur bir düşünün. Bence bildiğimiz temel fıkralarına yenileri eklenir. Belki bu durum ayakta yolcu taşımacılığı yapan firmalara daha çok dikkat edilmesini sağlar ve denetimlerin ve önlemlerin arttırılmasında etken olur.
İşte internette dolaşan uçakta ayakta yolcu esprileri:
İndi bindi.
6 yaş üzeri ücrete tabidir.
Pardon camı açabilir misiniz?
Müsait bir yerde inecek var.
İskoçya'da uçak düştü elli bin ölü var.
Faroe adalarında 'Yavaşla kaptan, atlayacak var'.
Çevirmeyi geçene kadar abla çocuğu kucağına al.
Boşlukları dolduralım, arkalara doğru ilerleyelim.
Şoförün "arkada boş yer var arkaya doğru ilerleyin"' diyesi gelir.
Eğer yaşlıysanız size birisinin yer vermesiyle sonuçlanacak durum.
Çevirmedeyolcuların yere çömelebileceği uygulama aynı zamanda.
Türkiye'de türbülansın olmadığını düşünürsek, burada çok tutabilecek eylemdir.
Hamile ve gaziler için ayrılmış bir yer bulunması muhtemel yoluculuk.
Uçak türbülansa girdikçe fortçu ağabeylerimize yarayacak olan uygulamadır.
Söz konusu yolculuktan doğacak para kaybını uçak tuvaletlerini ücretli yaparak telafi etmeyi düşünüyorlarmış. Büyük 10 Euro, Küçük 5 Euro
Uçaklarda ucuz yolculuk dönemini başlatacak olaydır. Şu an sadece İrlanda'da düşünce aşamasında. Bizim dolmuşlardan esinlenmiş olsalar gerek. Türkiye'de tutma ihtimali çok yüksek.
Türbülans esnasında milletin kafasını tavana vurup boynunu kırmasıyla bitmesi muhtemel olan taşıma şekli.
Emniyet kemeri ve dayanacak bir yer bulunmasıyla güvenlik sorununu çözeceklerine emin olduğum uygulama. Türkiye'de de çok mantıklı olacaktır. Zira uçakla en uzak yer 2,5 saat.
Hava yollarının artık bir kontrole alınıp, ayakta yolcu alan uçak pilotlarına cezai işlem uygulanmaya başlanacağının habercisi olan eylemdir.
Oluyorsa büyük ihtimalle gelecekte Türkiye'de olacaktır. Zaten toplu taşıma araçlarına alışkın halkımızın bünyesi hava basıncını falan kaldırır. Vız gelir tırs gider yani.
Yolcu ayakta durur gibi olacak ama ayakta oturması sağlanacak. Ve çok güvenli bir sisteme sahiptir.
Recep İvedik filminden fırlama bir şekilde pilota "Devam et kaptaaaan" diye bağıran olursa yürürlükten kalkacak olan uygulama.
Türkiye'de olursa pilotun "Ağabeyler, ablalar şu inişi yapana kadar çömelim, bir zahmet ceza yemeyelim, teşekkürler" diyeceği olay.