Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, Sabancı Holding olarak halka arzlara devam etmek istediklerini belirterek, ''2014'te Avivasa'yı halka açmayı düşünüyoruz. Enerji işimizi halka açmayı düşünüyoruz. Sabancı Holding'te bunları sıraya koyduk, halka açmak istiyoruz. Kapalı değerleri ortaya çıkarmak istiyoruz'' dedi.
Sabancı, Türkiye Kurumsal Yönetim Derneği (TKYD) tarafından düzenlenen VI. Uluslararası Kurumsal Yönetim Zirvesi kapsamında gerçekleştirilen ''Şirketlerin Piyasa Değerinin Oluşmasında Kurumsal Yönetimin Etkisi'' başlıklı panelde yaptığı konuşmada, kurumsal yönetimin iş yaşamında, global dünyada sermaye hareketleri için ne kadar önemli olduğuna işaret ederek, şunları kaydetti:
''Dünyada konuştuğumuz bütün ekonomik krizlerin hepsinin özünde iş dünyasında güven meselesi var. Yönetime güven meselesi var. Hissedar hesap sorar, profesyonel yönetim hesap verir. Biz Sabancı'da 1980'li yılların ortalarında hep halka kapalı şirketler başlattık. Yabancı şirketlerle yüzde 50 ortaklıklar yaptık. Bu bize kurumsallaşmayı öğretti. Sabancı Holding, 1997 yılında halka açıldı. Sorumluluklarımız arttı. Sabancı ailesi ve hissedarlarımız var. Sermaye tabana yayıldı, güvendiler, hissemizi aldılar. Sabancı Holding'te kurumsal yönetim ilkelerimizi, üst yönetimin çalışma düzenini, hissedarlarla profesyoneller arasındaki yetki, sorumluluk akışları belirledik. Sadece Sabancı ailesi hissedarlarına hesap vermeyeceğiz, halka açıldık herkese hesap vereceğiz.
Bu işin özünde, şeffaflık, adillik, sorumluluk, hesap verebilirlik var. Bu bir kültürdür.'' -''Kapalı değerleri halka açmak istiyoruz''- Türkiye'nin yeni Türk Ticaret Kanunu (TTK) ve Sermaye Piyasası Kanunu gibi yeni kanunlarıyla daha da sağlam temeller oluşturduğunu ifade eden Sabancı, sözlerine şöyle devam etti: ''Özellikle bizde ortaklığa gelen yabancı yatırımcı uzun vadeli yatırıma geliyor. Güven unsuru daha da önemli hale geliyor. İş ahlakı da önemli. İş yapma kültürümüzün, yönetim anlayışımızın temel unsuru, kurumsal yönetim ilkeleri. Bir kere lisan birliği sağlamış oluyorsunuz. O lisan birliği üzerine şirketi kuruyorsunuz. Yabancı ortaklılarda olmazsa olmaz diye düşünüyorum. Türkiye olarak, 2001 krizini yaşadık. Kurumsal yönetim ilkelerinin çok uygulanmadığını gördüğümüz şekilde, bankacılık sektörü krizi yaşadı. Bütün Türkiye çok büyük bedeller ödedi. Sonra BDDK kuruldu. Bugün hepimiz güven ortamı içinde çalışıyorsak, finans kesimimiz 2001'deki krizden sonra bağımsız kuruluş tarafından denetliyor, kurumsal yönetim ilkelerini uyguluyor. Amerika'da yaşanan finansal krizin kökünde de bunlar var. Dünyada yaşanan krizde gördük ki; kurumsal yönetim ilkeleri, şeffaflık ve doğru bilgi vermenin ne kadar önemli olduğunu gösterdi. Ama krizden çıkabilmek için de sahipliğin önemini gösterdi. Amerika'daki finansal kuruluşlar, bir süre sahipsiz kaldılar. Bu da düşünmemiz gereken bir şey.''
Artık yatırımcıların neyi seçip, neyi alacağını bildiğini anlatan Sabancı, ''Teknosa şirketimizi halka açtık, bir şeffaflık geldi. Teknosa'nın değeri Sabancı Holding'in içinde gizliydi. Şimdi Teknosa piyasaya açılınca gerçek değerini buldu. Biz Sabancı Holding olarak buna devam etmek istiyoruz. 2014'te Avivasa'yı halka açmayı düşünüyoruz. Enerji işimizi halka açmayı düşünüyoruz. Sabancı Holding'te bunları sıraya koyduk, halka açmak istiyoruz. Kapalı değerleri ortaya çıkarmak istiyoruz'' şeklinde konuştu. Bireysel emeklilikle ilgili yapılan mevzuata teşekkür edilmesi gerektiğini belirten Sabancı, ''Bu işte çağdaş tasarruftur. Sürdürülebilirliği olan tasarruftur'' dedi.
AA