Turkcell'in TİSVA işbirliğinde hayata geçirdiği "Ekonomiye Kadın Gücü" projesinin hedefi dar gelirli girişimci kadınlara mikrokredi sağlayarak hayatlarında fark yaratmak. İmkanlar kredi ile de sınırlı değil, zira mikrokredi alan kadınlar Turkcell'in teknolojik altyapısı sayesinde hem bilgiye erişimde hem de ürünlerini pazarlamada sayısız avantaja sahip olacak.
Turkcell, Türkiye İsrafı Önleme Vakfı (TİSVA) işbirliğiyle "Ekonomiye Kadın Gücü" adı altında, dar gelirli girişimci kadınlara mikrokredi sağlayabilmek üzere cepten kalkınma seferberliği başlattı. Karınca kararınca aile ekonomisine katkıda bulunmak için iş kuran, işlerini büyütmek isteyen hanımları desteklemek elinizde. Hem de dilerseniz 1 yıl süreli borç, dilerseniz bağış seçeneğiyle…
Sistem oldukça kolay. www.ekonomiyekadıngucu.com'a girdiğinizde Türkiye'nin dört bir yanından binlerce kadın ve onların öyküleri karşılıyor sizi. Diyarbakır'da balık ağı ören Gülbahar hanım, leziz tandır ve gözlemelerin ustası Hataylı Semire hanım, Mardin'de birbirinden renkli sırma yorganları yaratan Mekkiye hanım… Onlara destek vermek bir tık kadar uzağınızda.
Turkcell'in teknolojisiyle güçlendirilen sosyal borçlanma modelini ve bu etkileyici sistemin nasıl işlediğini Turkcell Genel Müdür Yardımcısı Koray Öztürkler ile konuştuk.
* İlk sorumuza "Neden" diye başlayalım. Niçin Ekonomiye Kadın Gücü gibi bir projeyi geliştirme ihtiyacı hissettiniz?
Dünyanın hemen hemen her ülkesinde kadınları ekonomik hayatlarında güçlükler ve fırsat eşitsizlikleri bekliyor. Bugün Birleşmiş Milletler'in verilerine göre dünyadaki kadınların yüzde 70'i yoksullukla mücadele ediyor. Yine aynı kaynağa göre dünyadaki tüm işlerin yüzde 66'sını da kadınlar yapıyor ve gelirlerin sadece yüzde 10'una sahipler. Oysa kadınların kazandığı para direkt ailesine topluma fayda olarak dönüyor.
Türkiye'de de durum kadınlar açısından pek iç açıcı değil. TÜİK'in Hanehalkı İşgücü verilerine göre Türkiye'de 37 milyonluk kadın nüfusu var, sadece 7 milyonu çalışıyor. Her 5 kadından biri yoksulluk sınırında. Okuryazar olmayan veya okul bitirmeyen kadınlarda bu oran yüzde 30'lara çıkıyor. En gelişmiş 20 ülkede kadınların işgücüne katılım oranı ortalama yüzde 51 iken, Türkiye'de bu oran yüzde 28.
Kadınlarımıza fırsat verildiğinde neler yapabileceklerini hepimiz biliyoruz. Biz dedik ki, Turkcell olarak teknolojimizle, bilgi birikimimizle iş hayatında var olmaya çalışan girişimci kadınlarımızı nasıl destekleriz. Bu heyecanla Türkiye İsrafı Önleme Vakfı (TİSVA) ile bir işbirliğine imza attık ve "Ekonomiye Kadın Gücü" projesi ile cepten kalkınma seferberliğini başlatmış olduk.
* Ekonomiye Kadın Gücü'yle hedeflediklerinizi özetler misiniz?
Kadınlarımızın ekonomiye katılmasının hem bireysel hem de toplumsal hayatta olumlu bir dönüşüm yaratacağına inanıyoruz. Hayatın karşısında kendi ayakları üzerinde güvenle durabilen kadınlarımızın yetiştirecekleri çocuklar da hayata daha güvenle ve daha büyük ideallerle bakacaklar. "Ekonomiye Kadın Gücü" projesi ile kadınlarımız daha çok üreterek ekonomiye katılacak, hayallerini büyütecek, ailelerine ve geleceğe yatırım yapacak, Türkiye kazanacak.
Rakamsal hedeflere gelince, proje sayesinde Türkiye İsrafı Önleme Vakfı işbirliğinde ilk etapta 55 bin kadın girişimci Turkcell'in teknoloji ve iletişim gücüyle buluşturduk. 4 yılda 100 bin kadına ulaşmayı amaçlıyoruz. Türkiye'de ilk defa mikrokredi bekleyen girişimci kadınlar ile destek vermek isteyenler arasında bir köprü kurarak, Sosyal Borçlanma Platformu'nu (www.ekonomiyekadingucu.com) hayata geçirdik. Hem mobil hem de web platformları üzerinden bağış veya borç vererek işini geliştirmek için mikrokredi bekleyen girişimci kadınlara yeni fon yaratılmasını;
- Turkcell'in mobil ilan altyapısı kullanarak kadınlara ürünlerini pazarlama imkânı sağlamayı;
- Girişimci kadınlara cep telefonu ile basit para yönetimi becerilerini kazandırmayı;
- Cepten kişisel gelişim eğitimleri sağlamayı;
- Mikrokredi nakit akışını mobil teknolojilerin yardımıyla elektronik ortama taşıyarak Vakfın operasyonel verimliliğini arttırmayı hedefliyoruz.
Kadın girişimci fon havuzuna ilk desteği 400 bin TL ile Turkcell yaptı. Sonrasında bir gala gecesi düzenledik. Gecemize mikrokredi kavramını bularak Nobel Ödülü almaya hak kazanan iktisatçı aynı zamanda projenin danışma kurulu onursal başkanı Prof.Dr. Muhammed Yunus da katıldı. Bir gecede 400 bin TL'lik gelir elde ettik ve bu para da kadınlarımıza mikrokredi olarak dönecek.
* Peki nasıl işleyecek? Desteğe ihtiyacı olan kadınlar desteği verecek kişilerle nasıl buluşuyor?
Turkcell tarafından hayata geçirilen www.ekonomiyekadingucu.com sitesi projede girişimci kadınlarla mikro kredi desteği verecek gönüllüleri buluşturmak için ideal bir platform olarak tasarlandı. Daha fazla kadının mikrokrediden faydalanıp üretime katılması için, yenilikçi bir iş modeli geliştirerek hem mobil hem de web üzerinden Türkiye'de ilk defa "sosyal borçlanma" (Crowdfunding) yöntemiyle bireylerin kadın girişimcilere borç veya bağış ile destek vermesini sağlayan bir platform. Bu model sayesinde artık dileyen herkes ister cepten, ister webden dar gelirli kadınlara borç verebilecek, bağış yapabilecek, dar gelirli kadınların hayallerine kavuşmasına bireysel olarak destek verebilecek.
* Turkcell'in teknoloji birikimi ve altyapısı nasıl bir fark yaratıyor bu projede?
Mikrokredinin verilmesi ve tahsil edilmesi süreçlerine mobil teknolojileri entegre ettik. Ayrıca mikrogirişimci kadının cep telefonu ile temel finansal hizmetlere erişiminin güvenilir kılınması, cep telefonu sahipliğinin pekiştirilerek kadında para yönetimi bilincinin geliştirilmesini sağlama hedefimiz var. TİSVA'nın saha operasyonlarında kredi verme ve tahsilat süreçlerinde nakit akışının azaltılarak elektronik paraya geçilmesi; operasyon verimliliğinin artırılmasına katkı sağlanması yolunda da önemli adımlar atıyoruz.
***
Kartondan geri dönüşüme
Reyhan hanım mikrokredisini Muhammed Yunus'un elinden aldı
Eşiyle birlikte karton, hurda, plastik toplayarak geri dönüşüm fabrikalarına satan Reyhan hanım, işini büyütmek için ihtiyaç duyduğu 2 bin TL'lik mikrokredi çekini Nobel ödüllü iktisatçı Prof. Dr. Muhammed Yunus, Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv ve TİSVA Başkanı Prof. Dr. Aziz Akgül'ün elinden aldı. Reyhan hanım bu parayla pres makinesi alarak karton geri dönüşümünü toplayıcılıktan üretime çevirmeyi hedefliyor.
***
Ekonomiye Kadın Gücü Danışma Kurulu'nda kimler var?
16 Aralık 2012'de ilk defa bir araya gelen Danışma Kurulu'nun Onursal Başkanlığı'nı mikrokredinin mucidi Nobel ödüllü Bangladeşli Prof. Dr. Muhammed Yunus yaptı. Aynı gün Akfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın, Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Vuslat Doğan Sabancı, Türkiye MV Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili Muzaffer Akpınar, MV Holding Yönetim Kurulu Üyesi Banu Vargı Tümay, Şanlıurfa Milletvekili Kasım Gülpınar, Toyota Pazarlama ve Satış A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Fady Jameel, ING Bank Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Üyesi Pınar Abay, Citibank Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Üyesi Serra Akçaoğlu, Şekerbank Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Üyesi Meriç Uluşahin, Alarko Holding Yönetim Kurulu Üyesi Leyla Alaton, Limak Yatırım Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Özdemir, PricewaterhouseCoopers (PwC) Türkiye Eski Başkanı Cansen Başaran, Tefirom Enerji Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Tevfik Öz, Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER) Başkanı Gülden Türktan, Anne Çocuk Eğitim Vakfı Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ayla Göksel, TOBB İstanbul Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Hatice Güner Kal, Darülaceze Vakfı Başkanı Prof. Dr. Yakut Irmak Özden, Kale Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Zeynep Bodur Okyay, Rotary Governörü Fatih Saraçoğlu, Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv, Türkiye İsrafı Önleme Vakfı Başkanı Prof. Dr. Aziz Akgül, TİSVA Mütevelli Heyeti Üyesi Yrd. Doç. Dr. Nurdan Tümbek Tekeoğlu, Turkcell Genel Müdür Yardımcısı Koray Öztürkler biraraya gelerek proje için beyin fırtınası yaptılar.