"Her ayın yaklaşık 25 gününü kusma ve baş dönmesi ile birlikte gelen migren ataklarıyla yaşıyordum. Çok sayıda ilaç kullanmama neden olan bu durumu "normal" görmeye başlamıştım." sözleriyle nasıl bir kabullenme içinde olduğunu anlatan Svedenlind için hayatını değiştiren mucize Memorial Antalya Hastanesi Nöroloji Bölümü'nden Uz. Dr. Bilge Çetin'e başvurmasıyla karşısına çıktı. Svedenlind'in migreni Botoks uygulaması ile tedavi edildi.
Svedenlind, tedavisi öncesinde 7 yıllık özellikle güneş ışığına aşırı hassasiyeti olan bir migren hastasıydı. Antalya'da bir seyahat acentesinde çalışan ve işi nedeniyle çok seyahat eden Svedenlind, yoğun iş temposunda migren ataklarının kendisini çok zorladığını ifade etti.
"Botoks tedavisi hakkında kuşkularım vardı."
Svedenlind, botoks tedavisini önce yadırgadığını; botoksu Hollywood yıldızları tarafından uygulanan kırışıkları gideren bir gençleşme yöntemi olarak gördüğünü söyledi. Birçok farklı kaynaktan migrenin botoks tedavisinin eğer işlem uzman kişiler tarafından yapılmaz ise mimiklerin değişmesine ya da örneğin kaşın düşmesine yol açabileceğini de okuyan Svedenlind; "Ancak doktorum Bilge Hanım'ın kendisinin bir migren hastası olarak botoks ile tedavi olduğunu söylemesi ve bana verdiği güven tedaviyi kabul etmemi sağladı." sözleriyle endişelerine karşın botoks tedavisini denemeye nasıl karar verdiğini anlattı.
Uz. Dr. Çetin: "Kronik migren hastaları ilaca bağımlı olmaktan kurtuluyor."
Svedenlind'in "Kronik Migren" hastası olduğunu söyleyen Uz. Dr. Çetin, kronik migreni "3 aydan uzun süreyle ayda 8 ve üzerinde migren atağı yaşanması" olarak tarif etti. Kronik migrenin en etkili tedavi şeklinin ise botoks uygulaması olduğunu anlatan Uz. Dr. Çetin, böylelikle migren hastalarının ilaca bağımlı bir hayattan da kurtulduğunu vurguladı. Herhangi bir yan etkisi olmayan, yaklaşık 10 dakika süren bir enjeksiyon işleminden oluşan botoks tedavisinden sonra istirahate de ihtiyaç duyulmadığını ifade eden Uz. Dr. Çetin botoksun migren tedavisinde alın, şakaklar, ense, boyun bölgelerinde belirli noktalara ve derialtına "botulinum toksini" enjekte edilerek uygulandığını anlattı.
"Kafamdaki ağırlık hissi kayboldu"
Tedavi sonrasında başında hissettiği ağırlık hissinin tamamen geçtiğini, artık ışık hassasiyeti ve bulantısının kalmadığını anlatan Svedenlind, "Yaklaşık tüm ay boyunca ardı ardına gelen migren atakları yerine sadece haftada bir ya da iki kere akşam saatlerinde 1-2 saatliğine başım ağrıyabiliyor. Basit ağrı kesicilerle bunu da hissetmiyorum. Bu kadar az ilaç kullanmak benim için yeni bir durum." dedi.
Tedavi yılda birkaç defa tekrarlanmalı
Uz. Dr. Çetin, botoks ilacının etki süresinin 6 ay ile sınırlı olduğunu, tedavinin devamı için yılda 2 – 3 kez tekrarlanması gerektiğinin altını çizerek, kronik migren tedavisinde botoks uygulamasının güvenilirliği açısından mutlaka nöroloji uzmanı tarafından yapılması önem taşıdığını vurguladı.
Milliyet