Doğru renk kullanmanın insan hayatında yarattığı olumlu değişiklikler bilinen bir gerçek. Renklerin birçok hastalığa karşı iyileştirici etkisi olduğu ise bir başka iddia. Her rengin kendine göre bir anlamı var.
Renklerin insan psikolojisindeki etkileri sayesinde rahat bir ortam sağlayıp ilham veren ve sakinleştiren özelliğe sahipler. Her renk belirli titreşimler yayıyor ve bu titreşimler ruh halimizi ve duygularımızı etkiliyor. Uzman Psikolog Yeşim Akıncı eviniz ya da ofisinizin dekorasyonunu amaca uygun renklerle döşemeniz ve kendinizi iyi hissettiren renk ile terapi yapmanız için tüyolar veriyor.
BEYAZ: Saflığı, masumiyeti, temizliği simgeler. Serin bir his verir, canlandırır. Güven verir.
Çağrışımlar: Süt, gelinlik, temizlik, pırlanta. Taşı: İnci .
KIRMIZI: Psikolojik olarak uyanık ve tetikte olmayı teşvik eder. Fizyolojik olarak kan basıncını artırır, solunumu hızlandırır ve adrenalin salgılar. İştah açar.
Çağrışımları: Bilinçaltında Kanı temsil eder, doğada ise taze meyveler, sağlıklı sebzeleri temsil eder. Enerji ve güç temsilidir.
Taşı: Yakut, lal .
KAHVERENGİ: Sağlam ve güvenirlik hissi verir,doğal olan bir atmosfer yaratmayı sağlar ancak iş görüşmelerinde kahverengi kıyafet seçmemekte fayda var.
Çağrışımları: Toprak ,odunsu ağaçlar, doğa.
Taşı: Altın.
TURUNCU: Psikolojik olarak neşeyi teşvik eder. Fizyolojik olarak sindirim sistemi ve metabolizmaya destek olur. İştahı açar, yorgunluğu giderir.
Çağrışımları: Portakal, ayçiçeği gün batımında güneşin kayboluşunun hissettirdiği duygusallıktır ve bunu çevreleyen bir ışıklandırma, turunçgiller.
Taşı: Kehribar .
SARI: Psikolojik olarak olumluluk ve canlılık özellikleri vardır. Yüzyıllardır dinlerin çoğunda bilgelik ifadesi olarak kullanılır. Fizyolojik olarak sinirsel bozukluklara iyi gelir. İnsana canlılık, parlaklık ve heyecan verir. Dikkat çekicidir fakat solgun sarılar hastalığı simgeler.
Çağrışımları: Güneş, sıcaklık.
Taşı: Altın, sarı elmas.
YEŞİL: Sakinleştiricidir, dinlendirir ve huzur verir. Uyumlu ve dengeleyici psikolojik özelliklere sahiptir. Sinir sistemi üzerinde doğal bir etki yapar. Fizyolojik olarak kalp ve göğüs sorunlarını hafifletir.
Çağrışımları: Filizlenme, Doğurganlık, huzur, barış ,para.
Taşı: Zümrüt .
TURKUAZ: Canlandırıcı ve serinletici psikolojik özellikleri bulunmaktadır. Fizyolojik olarak ağrı kesici özelliği vardır.
Çağrışımları: Su, berraklık.
Taşı: Turkuaz, firuze ,lapis.
MAVİ: İnsan psikolojisi üzerinde barışçıl ve sakinleştirici etki gösterir. Fiziksel olarak kan basıncını düşürür, boğaz sorunlarını çözer. İştahı azaltır. Sinir sistemini rahatlatır. Vücudun sakinleştirici kimyasallar salgılamasına yol açar. Mavi renk akılda kalıcıdır.
Çağrışımları: Gökyüzünün ve denizin rengi mavi, insanlara doğanın verdiği huzuru verir.
Taşı: Aquamarine taşı.
MOR: İç bilinci teşvik eder. Fizyolojik olarak uykusuzluğa iyi gelir.
Çağrışımları: Lüks, zenginlik, zerafet.
Taşı: Amatist .
SİYAH: Konsantrasyonu ve özgüveni artırır.
Çağrışımları: Bazı kültürlerde ölümü bazı kültürlerde doğuşu ifade eder.
Taşı: Siyah pırlanta.
PEMBE: Neşe, güven, mutluluk ve rahatlık verir. Sakinleştirir. Agresyonu önler.
Çağrışımları: Yeni açmış çiçekler, bebeklerin yanakları.
Taşı: Pembe quartz.
LACİVERT: Düşünce gücünü arttırır. Ciddiyet verir. İş görüşmelerinde tercih edilen kıyafet rengidir.
Çağrışımları: Okyanus.
Taşı: Saphir.
GRİ: Siyah ve beyazın orta yoludur yani uzlaştırıcıdır. Resmilik verir ama yoğun kullanılırsa psikolojik olarak bunaltabilir. Gri, gözün en rahat ayırdığı algıladığı renklerden biridir. Diplomatik ve ağır bir renktir ama hareketsizliği, yavaşlığı ve ciddiyeti temsil eder.
Çağrışımları: Mermer.
Taşı: Elmas, gümüş, platin.
Renklere göre mekân seçimleri
Yatak odası: Rahatlık, sükunet, dinlenme, yatıştırma, yumuşatma ve sakinleştirme etkileri olan mavi, turkuvaz, morun açık tonları, açık yeşil renkler, açık bej ve dinlendiren kahve tonları kullanılarak uyku problemlerinizi azaltabilir. Saflığı ve temizliği çağrıştıran beyaz çarşaflar, yatak örtüleri halı ve perdeler kullanarak rahat uyumak mümkün. Moru fazla kullanmak melankoliyi artırabilir bu yüzden aşırıya kaçmak uygun olmayabilir. Kırmızıda dinamik ve hareketli bir renk olduğu için yatak odasında gerginlik yapıp uykuyu kaçırabilir aman dikkat.
Giyinme Odası: Güneş sarısı, bal tonları, turucu, pembe 'günaydın dünya' demek için neşe saçan bir renklerdir. Kirli beyaz ışığı yansıtır ve güne başlamak için gerekli olan enerjiyi verir. Sıcak renkler, dış dünyadan uzak duygusal ve özel bir oda yaratır.
Çalışma odası ve toplantı salonu: Gücü temsil eden, konsantrasyon ve otorite sağlayan, siyah ve kontrast renkleri rahat ve tepkisiz hissettiren mor ve açık tonları, rahatlatıcı etkisiyle kahverengiyi ve diplomatik etkisiyle laciverti seçmek uygun olabilir.
Oturma odası: Gözü dinlendirmesi, huzur vermesi, stres atmayı sağlaması nedeniyle açık mavi, beyaz, açık ve doğal renkler ile sıcak renkler, turuncular dinamik yeşil tonları psikolojimizi olumlu şekilde etkileyecektir.
Mutfak - Yemek Odası: Sağlık ve doğayı çağrıştıran, güven ve huzur veren, taze yiyeceği temsil eden yumuşak yeşil, sarı ve tonları ile sıcak ışık renkleri canlılık ve güven veren turuncu, kırmızının alt renkleri, pembeler, yeşil-kırmızı, turkuvaz renklerinin kombinasyonlarını kullanmak uygun olacaktır. Ayrıca beyindeki tat alma lobunu harekete geçirecek ruhsal doyuma da sebep verecektir.
Koridor, bekleme salonu ve giriş fuayesi: Bekleme, geçiş ve oturma eylemlerinin yapıldığı bu mekânlar için kendine güven duygularını harekete geçiren, huzur veren gül rengi, şeftali, mor ve açık tonları doğru seçimler olacaktır.
Çocuk odası: Dikkati ayakta tutan, enerji, hareket ve canlılık veren, kan dolaşımını hızlandıran turuncu, kırmızı, sarı ve yeşilin tonları ile aydınlık ve dinamik bir seçim yapılması çocuğun oyun ve hayal dünyasını harekete geçirir. Eğer çocuğunuzun hareketliliğinden çok şikâyetçiyseniz, mavi tonları, bej renklerini kullanın, daha sakin bir davranış tarzına yönelecektir.
Halıdaki renk ve desenlere dikkat!
Halı seçimleri, evde halıyı nasıl ve hangi dinamikte kullanmak istediğinize göre değişir. Eğer, arka plan öğesi olarak ya da evinizin dekorasyonuna fon oluşturacak bir halı istiyorsanız, krem rengi, bej ve toprak renklerde halılar tercih edilmeli. Ama tam tersi, dikkat çeken ve evinizin odak noktasını oluşturan tarzda bir halı istiyorsanız, o zaman mor, bordo, siyah, kırmızı ve bunun gibi çarpıcı renkleri kullanılmalı.
Klasik döşenmiş, antikalarla bezenmiş bir ev dekorasyonunuz varsa el yapımı değerli halı ve kilimlere yer vermelisiniz. Duvarlarınızda bej ve beyaz tonları hâkimse zeminde kullanacağınız koyu renkler; halı ya da kilim rengini koyu renk seçmek de aynı hareketi yaratacaktır. Zemininiz açık renk ise, duvarlarda renkleri koyu seçip, açık renk halı kullanarak kontrast yaratabilirsiniz.
*
Psikolog Ergün İnce
"Renklerin etkisi yaşanmışlıklarla ilgilidir"
İnsan psikolojisinde renklerin etkisi kişiseldir. Rengin etkisi insanda ne hissettirdiğiyle ilgilidir. Örneğin mavi ve yeşil herkeste aynı hissi uyandırmaz. Çoğu insan mavinin kendisini iyi hissettirdiğini söylerken çocukken boğulma tehlikesi geçiren birinin mavi renkte iyi bir şey hissetmesini bekleyemeyiz. Renklerin etkisi kişinin yaşadıklarıyla ilgilidir. Genel olarak baktığımızda beyaz ve yeşilin dinlendirici etkisi bulunduğunu söyleyebiliriz, ülke bayrağının renkleri de insanlara kendilerini iyi hissettiren renklerdendir. Sonuç olarak renklerin psikolojideki etkisi tamamen kişiseldir ve yaşanmışlıklarla ilgilidir.
Merve Hızal