Atık bilgisayarlar ve ekipmanları toplanıp yeniden ihtiyacı olanlar için yeniden değerlendiriliyor.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi 2008'den bu yana çöpe atılacak bilgisayar ve ekipmanlarını toplayıp yenileyerek ihtiyacı olan çocuklara kazandırıyor. Bugüne kadar tam onlarca bilgisayar yenilenmiş başta Diyarbakırlı ilkokul öğrencileri olmak üzere ihtiyaç sahibi öğrencilere ulaştırılmış.
Daha önce hiç bilgisayarla tanışmamış öğrencilerin eğitimine ışık tutan. İBB'nin Çevre Koruma ve Geliştirme Daire Başkanlığı Atık Yönetim Müdürlüğü tarafından toplanan bilgisayar ve ekipmanları Edirnekapı'da bulunan tesiste onarımdan geçtikten sonra işe yarayan parçalar birleştirilerek tam teşekküllü yeni bilgisayarlar elde ediliyor. İBB Çevre Koruma ve Geliştirme Daire Başkanlığı Atık Yönetim Müdürlüğü yetkilisi Halide Sağlam, şu ana kadar 3 bin bilgisayar parçası topladıklarını, teknisyenlerin bunların henüz üçte birini onarımdan geçirerek 40'tan fazla yeni bilgisayar elde ettiklerini söylüyor.
Elektronik atıkların değerlendirerek yeniden kullanımını sağlayan sadece İBB değil birçok sivil toplum kurulusu da benzer çalışmalar yapıyor. Telefonda Görüştüğümüz DOÇEV (Doğa ve Çevre Koruma Vakfı Yöneticisi Bahtiyar Aksoy elektronik atıkların toprakta çürüyüp kaybolmadığı için önemli çevre kirliliğine yol açtığını söyledi.
Aksoy ayrıca "Denizli genelinde faaliyet gösteriyoruz; ana iştigal konumuz ağaçlandırma ve atıkları değerlendirme. Toplumda bilinç oluşturmaya çalışıyoruz, çevre ile ilgili henüz bilinç oluşmamış ve mevzuatı bulunmayan konularla öncelikli olarak ilgileniyoruz. İlk kez 2005 yılında Denizli Sanayi Odası'nın da işbirliği ile elektronik atıkların toplanması ile ilgili önemli bir çalışma yaptık. Elektronik atıklarla ilgili mevzuat henüz yok, taslak çalışmamız sürüyor. Topladığımız her türlü elektronik parça geri kazanılabiliyor. İzmit, İstanbul, Ankara da geri kazandırma sağlayan firmalar var. Okullardan, evlerden ve sanayi kuruluşlarından çıkan her türlü atığı toplayıp ayrıştırabiliyoruz" diyor.
Elektronik atıkların içinde değerli metaller ve plastik bulunuyor. Geri dönüşümde bu maddeler önemli. Atıklarda aynı zamanda kimyasal malzemeler de bulunuyor. Bu kimyasallar toprakta çürüyüp kaybolmuyor, doğaya zarar veriyor, doğal etkenlerle çözünerek çevre kirliliği oluşturuyor. Beslenme zinciri yoluyla da tekrar insan sağlığını etkiliyor.
Kutuplarda yaşayan hayvanlarda kimyasal atığa rastlanması tesadüfi değil. Kutuplarda kimyasal tehlikeler olmasa bile besin zinciri sayesinde kimyasal atıklar oraya da ulaşıyor.
Masaüstü kişisel bir bilgisayar ağırlığının…
yüzde 0.0016'sı altın (Geri Kazanım Verimi yüzde 99)
yüzde 0.0189'u gümüş (Geri Kazanım Verimi yüzde 98)
yüzde 6.93'ü bakır (Geri Kazanım Verimi yüzde 90)
yüzde 14.17'si alüminyum (Geri Kazanım Verimi yüzde 80)
yüzde 20.47'si demir (Geri Kazanım Verimi yüzde 80)
yüzde 5'i kurşun (Geri Kazanım Verimi yüzde 5)
yüzde 1'i kalay (Geri Kazanım Verimi yüzde 70)
yüzde 0.85'i nikel (Geri Kazanım Verimi yüzde 80)
yüzde 2.2'si çinko (Geri Kazanım Verimi yüzde 80)
yüzde 0.0016'sı selenyum (Geri Kazanım Verimi yüzde 70)
yüzde 0.0003'ü paladyum (Geri Kazanım Verimi yüzde 95)
yüzde 0.0016'sı indiyum (Geri Kazanım Verimi yüzde 60)
yüzde 23'ü plastik (Geri Kazanım Verimi yüzde 20)
Merve Hızal