Bulut, kısaca bilişim teknolojilerinin internet üzerinden kiralanarak kullanılması. Yani şirketinizde, fabrikanızda, laboratuarınızda ya da okulunuzda veya kamu kurumunuzda kullanacağınız bir yazılımı en güncel haliyle hiçbir donanım ve kurulum maliyeti olmaksızın kullanabiliyorsunuz. Haliyle tüm bilgileriniz şifreli olarak internette bir "bulut" üzerinde saklı duruyor.
İsterseniz bilgilerinizin istediğiniz kadarını genel kullanıma da açabilirsiniz elbette. Örneğin şirket raporlarınızı, okuldaki derslerinizi, sağlık bilgilerinizi, bilimsel araştırma verilerinizi, akademik makalelerinizi küreselleşen dünyaya hibe edebilirsiniz.
Bulut bilişim teknolojileri kısa vadede, ucuza yazılım, maliyetsiz iş kurabilme gibi anlamlara gelse de, aslında insanlığın "ortak akıl" oluşturması yolunda atılan en önemli adım. Bu, küçük bir ülkenin kasabasında da büyük bir ülkenin metropolünde de aynı üretim kaynaklarına sahip olunabileceği anlamına geliyor; yani dünya gitgide eşitleniyor!
Bulut bilişim ve internet teknolojileriyle ilgili 2013 öngörülerini uzmanlara sorduk.
Alp Tilev, Microsoft ABD, Senior Consultant
"Yenilikler gelmeye devam edecek"
2012 bulut açısından hem inanılmaz büyüme olan aynı anda da oldukça çalkantılı bir dönemdi. Amazon'un AWS bulut sistemini kullanan pek çok başka şirket Amazon'un altyapısında sorunlar yaşamasından dolayı etkilendi. Bunlar arasında herhalde en fark edileni Netflix'in Amazon yüzünden Noel akşamı online film servislerinin kesilmesidir. Bunun dışında gmail'in büyük sorunlar yaşaması da bulutun büyük servislere ne kadar hazır olduğu sorularını düşündürdü.
Amazon şu anda bulut altyapı sağlayıcı olarak birinci sırada yer alıyor. Ancak pek çok sorun yaşması piyasada çok daha fazla büyümeye ve alternatife yer olduğunu gösteriyor. 2012'de google'ın 'google compute' ile 'google app' için bulut sunumunu geliştirmesi dikkat edilmesi gereken haberlerden sadece bir tanesi. Bulut konusunda uzman olan google'ın bu alanda daha fazla servis sağlamasının ve Amazon'dan daha fazla pay çalmasını öngörebiliriz.
Tüm bunlar arasında Microsoft'da Azure bulut platformunu daha fazla açık kaynak yayılımına açarak girişimcileri çekmeye çalışacaktır. Bunu 2012'de Microsoft'un Apache hadoop'u desteklemeye başlamasından görebiliriz. Microsoft'un da bu alandaki uzmanlığı ve servislerini kesintisiz vermesi ile Amazon'a iyi bir alternatif sunacağını düşünüyorum.Windows 8, Xbox ve Windows phone ile Microsoft her platformu çok daha buluta bağımlı hale getiriyor.
Tabi buluttan bahsederken facebook'tan bahsetmeden olmaz. 2013'te geliştirici platformu genişletirken facebook'un da bu alanda büyük yenilikler getirmeye çalışmasını bekleyebiliriz.
*
Aysun Karabıyık, Lenovo Pazarlama ve Kurumsal İletişim Müdürü
"Teknoloji hayalleri zorlayacak"
Önümüzdeki yıllarda yeni teknolojik gelişmeler, hayal sınırlarımızı zorlayacak boyuta gelecek ve günlük hayatımızın normal birer parçası olacaklar... Özellikle kat kat artması beklenen bağlantı hızıyla veri alışverişinin de çok ciddi şekilde artması en belirleyici gelişme olacak. Bu da bulut bilişime verilen önemi artıracak ve bulut bilişim kaçınılmaz olarak hem bireylerin hem de kurumların süreçlerinde daha fazla yer tutacak. Ayrıca, önümüzdeki dönemde, eğitim, bankacılık ve ulaşım gibi alanlarda bulut bilişimin etkisini daha fazla hissedeceğimizi öngörüyorum.
*
2012'de neler oldu 2013'te neler bekleniyor
Bulut bilişim ve kurumsal yazılım tahminleri hakkındaki son gelişmelerin ışığında, IT hizmetinden yararlanan işverenlerin kararlarında; mantıksal analiz, mevcut sistemlerin entegrasyonu, mobilite (serbest hareket yeteneği) ve güvenlik konularının artan bir etkisi olduğu görülüyor.
Örneğin dünyaca ünlü Bain&Company ve Gartner şirketleri mevcut tahmin birikimlerinin ötesine geçip "Bulut bilişimi" ve yazılım için yeni bir dış tedarik modeli olan "SaaS" ile tahmin yapmaya başladı. SAP programı ise Bain'in adaptasyon modelini müşteri odaklı pazar sunumlarında kullanıyor.
Mobilite ve bulut bilişimi, birçok kurumsal uygulama alanında modernleşmeyi hızlandırarak satış döngüsüne ivme kazandırıyor. Elimizdeki bilgiler bazı şirketlerin kurumsal yazılım bölümü için pazar büyüklüklerini, tahminleri ve yıllık bileşik büyüme oranlarını (CAGRs) gösteriyor.
En son bulut bilişimi ve kurumsal yazılım tahminlerinden alınan hazır sonuçlardan bazı önemli örnekler şöyle; Bir Saas modeli olarak yazılımlar ve bulut alt tabanlı iş uygulamaları, 2011 yılından 2016'ya kadar beş yıllık, yüzde 19.1'lik yıllık bileşik büyüme oranı (CAGR) halinde 13.4 milyar dolardan 32.2 milyar dolara kadar büyüyecek.
Kamusal ve özel bulut bilişimleri 2015 yılı boyunca, büyüyen hizmet biriminin önemli katalizörü haline gelecek. IDC'nin raporuna göre 2011 yılında dünya çapında sunucu gelirlerinden 5.2 milyar dolar elde edildi ya da diğer bir değişle 885 bin birim satıldı. IDC 2015'e doğru, 1.8 milyon sunucunun satılmasıyla sonuçlanacak, 9.4 milyar dolarlık küresel pazarı ön görüyor.
IDS'nin raporuna göre kurumsal bulut uygulamalarının gelirleri 2011 yılında 22.9 milyar dolara ulaştı ve 2016'ya kadar yüzde 24'lük yıllık bileşik büyüme oranı elde ederek tahmini olarak 67.3 milyar dolara ulaşacak. IDC ayrıca 2016'ya kadar, her 5 doların 1 dolarının bulut alt tabanlı yazılım ve altyapıya ulaşacağını ön görüyor.
Cisco Global Cloud Index'e göre ise küresel bulut akışı 2106'ya kadar toplam veri merkezi akışının üçte ikisine yakınına açıklama getirecek. Cisco bulut akışını, toplam veri merkezi akışının bir yüzdesi olarak, 2011 yılından 2016 yılına kadar yüzde 39'dan yüzde 64'e büyüyeceğini ön görüyor. Cisco aynı zamanda 2016'ya kadar her beş veri merkezi iş yükünden üçünün bulutta işleme tabi tutulacağını tahmin ediyor.
Şirketlerin yüzde 11'i, 2010 yılında yüzde 44 adaptasyon elde edip 2013 yılına kadar yüzde 49 büyüyecek. Yine Bain&Compny şirketinin bulut bilişim anket sonuçlarına göre, şirketler, geleneksele ve şirket içi yazılımlara olan dayanaklarını yüzde 34'ten yüzde 30'a düşürecek.
2011 yılında, dünya çapındaki kurumsal yazılım uygulamaları pazarı 115.1 milyar dolar gelir elde etti ve bunların 2016 yılına kadar yüzde 6.5'lik yıllık bileşik büyüme oranı kazanarak 157.6 milyar dolara büyüyeceği tahmin ediliyor.
Nilsu Zırhlıoğlu