"Eksi bir artı bir", kapsamlı ve detaylı finansal kararları almak artık bu kadar kolay. Bankalar, operatörler gibi büyük şirketlerin finansal yatırım kararlarını optimize eden yani riskli kararları en iyi şekilde alıp harcadıkları parayı verimli bir şekilde altyapılarına yatırmalarını sağlayan yazılım fikrini geliştiren ve hayata geçiren Tolga Kur müşterilerine yüzde 35'e varan verimlilik sağladı. Üstelik yurt dışına açılıp ülkeye döviz kazandırmaya hazırlanıyor. Yılın en başarılı girişimcileri ödül töreninde Genç Girişimci Ödülü'nü kazanan Tolga Kur Aktüel'e kendi geliştirdikleri algoritmalara dayalı web tabanlı yazılım hizmetiyle farklı sektörlere karar destek sistemi hizmeti sunduklarını açıkladı.
2009 yılında KOSGEB'in AR-GE girişimlerine verdiği destekten yararlanıp üzerinde düşündüğü bu fikri hayata geçirip, Eksi Bir Artı Bir Yazılım Danışmanlık şirketini kuran Kur, şunları anlattı: "Hizmet verdiğimiz sektörlerden biri bankacılık. ATM'lere konulan parayı optimize ediyoruz. Gittiğiniz yerdeki ATM'lerde para bulabilmeniz için bankanın önceden hangi gün, ne miktarda paranın o yerdeki ATM'den çekileceğini tahmin etmesi ve parayı ona göre oraya transfer etmesi gerek. Yanlış bir karar hem zaman kaybı hem mali zarar demektir. Ya da EFT, havale, iş emirleri gibi işlemlerin hangi saatlerde, ne miktarda geldiğini önceden tahmin etmek hangi şubelerde, hangi gişelerde kaç kişinin çalışacağını belirlemek için çok önemli. Biz web üzerinden müşterilerimizin geliştirdiğimiz yazılım vasıtasıyla bu kararları verimli bir şekilde almalarını sağlayacak öngörülere ulaşmalarını sağlıyoruz."
Tolga Kur ve şirketi bankalar dışında ayrıca Telekom operatörlerine de benzer bir hizmeti sunacak. Bu sene, Türkiye'nin hangi bölgesinde hangi yoğunlukta ses trafiğinin olacağı kestiriminde bulunacak yazılımıyla operatörlerin baz istasyonu, santraller ve network ekipmanlarına yönelik yatırımlarını verimli bir şekilde yapmalarını sağlayacak. AVEA ile böyle bir ortaklığa gitmişler bile.
Bu başarıda başat rol üstlenen KOSGEB'in açılımı; Küçük ve Orta Ölçekli Sanayiyi Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı. 20 Nisan 1990'da işletmelerin yeniliklere hızla uymalarını sağlamak ve rekabet güçlerini yükseltmek için kuruldu. Büyük sermaye ve büyük yatırım gerektiren devasa ölçekli işletmelerin hükümranlığı artık eskisi kadar vazgeçilmez değil, özellikle sürekli değişen ve çeşitlenen taleplere esnek üretim ile karşılık verilmeye çalışıldığı bu zamanlarda.
2008 yılından bu yana yaşanan ekonomik kriz ve durgunlukla birlikte inovasyonun yeni talepler oluşturulması için ne denli önemli olduğunun ortaya çıkması ve buna bağlı olarak yeni girişimciler yaratma vizyonunun sahne alması bunu net olarak ortaya koymuş durumda.
KOSGEB de bu değişime hızla uyum sağlıyor. 2009 yılına kadar sadece imalat sanayiini kapsayacak şekilde destek veren kuruluş, bu yıldan itibaren kendi kuruluş kanununda yaptığı değişiklikle birlikte diğer sektörlere yapılacak desteği de hedef kitlesine kattı. Gelinen noktayı KOSGEB Başkanı Mustafa Kaplan "400 bin civarında KOBİ'ye hizmet veren KOSGEB artık 3 milyon işletmeye hizmet vermektedir" sözleri ile özetliyor. İşte bu sayede daha nice Tolga Kur'ların ortaya çıkmasının yolu açılmış oluyor. KOSGEB madencilikten imalata, inşaattan toptan ve perakende satışa, konaklama ve yiyecek hizmetlerinden bilgi ve iletişim sektörüne, bilimsel faaliyetlerden kültür ve sanata pek çok alana yönelik girişimlere (100'ü aşkın alanda) destek veriyor.
Mesela siz de KOSGEB iş planınızın onaylanması ile evde yaptığınız doğal yiyeceklerden bir işletme kurmayı düşünebilir, hatta Nigar Gürsel gibi ihracat yapmayı planlayabilirsiniz bile.
Aktüel'e internet sitesini de çok yakında faaliyete geçireceğini söyleyen Gürsel şu anda siparişleri açtığı Facebook sayfasından alıyor.
20 Kasım'da düzenlenen ödül töreninde ise, geliştirdiği yerli patentli ürünüyle Füsun Ünal Tüysüz, En İyi Kadın Girişimci seçildi. Asset Medikal Tasarım şirketinden Tüysüz şu ana kadar KOSGEB'e başvurmamış fakat ürün geliştirilmesi aşamasında destek alacağını söylüyor.
Aktüel'e konuşan Tüysüz bu ödülü almasında, hasta damar yoluna takılan iğnesiz enfeksiyon valflerinin (zenvalfi) muadilini aldıkları değişiklik dizaynı patenti ile Türkiye'de üretmelerinin, ithalatı kesip yedi ülkeye ihracat yapmalarının ve 2009'da şirketi kurduklarından bu yana 40 kişiye istihdam sağlamalarının rol oynadığı fikrinde. "Ürünümüz tamamen yerli. Patentinden, üretim elemanlarına kadar" diyor.
KOSGEB'TEN HİBE VE TEŞVİK NASIL ALINIR?
İşletme ya da girişimci destek başvurusuna konu olan iş planıyla KOSGEB'e başvuruyor. Bu iş planı KOSGEB biriminin iş planı kuruluna sunuluyor. Kurul ise özellikle iş planında bütçe imkânlarını, yenilikçiliği, katma değer yüksekliğini dikkate alarak kararını veriyor. İş planı kabul edilirse işletme ya da girişimci, iş planı doğrultusunda verilen hibeyi harcayıp harcamadığının takip edilmesi için, KOSGEB veri tabanına kayıt oluyor. Ayrıca başvuru kabul edildiği takdirde bu kişilerden taahhütname de alınıyor.
Yeni düzenlemeler ile yeni iş kurmak isteyen girişimcilere verilen hibe üst sınırı 27 bin TL'den 30 bin TL'ye çıkarıldı. Bu miktar işletme kuruluş desteğini (3 bin lira), kuruluş dönemi makine, teçhizat, ofis donanım ve yazılım desteğini (15 bin lira) ve işletme giderleri desteğini karşılıyor (12 bin lira). Aynı zamanda verilen bu paraların projede taahhüt edilmiş şekilde harcanıp harcanmadığı faturalar yoluyla takip ediliyor.
Bunun yanı sıra da işin büyütülmesi için geri ödemek şartıyla iki yılı ödemesiz dört yıl vadeli 70 bin TL destek veriliyor.
Bu imkândan KOSGEB tarafından verilen ücretsiz uygulamalı girişimcilik eğitimlerini bitirerek uygulamalı girişimcilik eğitim sertifikası alan ve iş planlarının kabul edilen kişiler de yararlanabiliyor.
Yapmanız gereken eğitimlerin ne zaman ve nerede açıldığını takip etmek ve kendinize uygun bir zaman aralığını belirlemek.70 saatlik eğitimlerde kişi iş kurma sürecinde hedeflerini, neleri ne zaman yapacağına dair iş planlarını hazırlıyor.
RAKAMLARLA KOSGEB
2011 yılı faaliyet programına göre; KOSGEB destek programları yönetmenliği kapsamında verilen destekler 170 milyon TL. Destek verilen işletme sayısı ise 19 bin 317.
Bunlar içinde en fazla destek 67.5 milyon TL ve 15 bin 387 işletme ile genel destek programına verilirken, ikinci sırada ise 43 milyon TL ve 830 işletme ile AR -GE, inovasyon endüstriyel uygulama destek programı yer alıyor. Girişimci ruhu taşıyan sokaktaki adamı daha çok ilgilendiren girişimcilik desteği ise 26.252 milyon TL olmuş ve 2 bin 416 işletme ve kişiye verilmiş.
Bölgesel desteklere baktığımızda ise başı yüzde 34 ile Marmara bölgesi çekiyor. İkinci sırada yüzde 20 ile İç Anadolu bölgesi yer alırken onu yüzde 14'lük pay ile Ege bölgesi takip ediyor.
İllere göre ise ilk beş; İstanbul yüzde 21, Ankara yüzde 10.4, Bursa yüzde 5.9, İzmir yüzde 4.6, Denizli yüzde 4.5. Yani 2011 yılında verilen toplam destek tutarının yüzde 46.4'lük kısmı bu beş ilde faaliyet gösteren KOBİ'lere verilmiş.
Sektöre göre verilen destek dağılımının sıralaması ise şöyle oluşuyor; İmalat yüzde 66.2, toptan ve perakende ticaret; motorlu kara taşıtlarının ve motosikletlerin onarımı yüzde 11 ve üçüncü sırada bilgi ve iletişim yüzde 5.
En düşük oran ise kültür, sanat, eğlence, dinlence ve spor sektörüne verilmiş; 11 bin TL.
Kemal Pehlivanoğlu