"Çevik Bir emir-komuta zincirinin dışına çıkmıştır, ben by-pass edilmişim." Bu sözler 28 Şubat soruşturması kapsamında tutuklama kararıyla mahkemeye sevk edilen ve ardından serbest bırakılan eski Genelkurmay Başkanı İsmail Hakkı Karadayı'ya ait. NTV, Karadayı'nın yaklaşık 3.5 saat süren savcılık ifadesinin ayrıntılarına ulaştı. İfadesinde, kendisi hakkında suç duyurusunda bulunan eski Genelkurmay İkinci Başkanı Çevik Bir'i suçlayan Karadayı şunları söyledi:
"Demokrasiye bağlılığımızın hiçbir zaman dışına çıkmadık. Ben 53 senelik askerim, şeref madalyası taşıyan bir subayım. Meclis Darbe Komisyonu'na kendi rızamla gittim.
Çevik Bir bundan alınganlık gösterip, suç duyurusunda bulunmasaydı, bu muameleye maruz kalacak mıydım? Ama her şeye rağmen bir hırsla bu açıklamaları yapmıştır. Ona kırgın değilim."
'EMİR-KOMUTA ZİNCİRİNİN DIŞINA ÇIKILDI'
Edinilen bilgiye göre soruşturma savcısı Mustafa Bilgili, Karadayı'ya Batı Çalışma Grubu belgelerini gösterdi ve "Bunlardan bilginiz var mı?" diye sordu.
Belgeleri inceleyen Karadayı, Çevik Bir'in emir-komuta zinciri dışına çıktığını iddia etti ve şöyle devam etti:
"Şerefimle temin ederim ki, bu belgeleri hayatımda ilk kez görüyorum. İkinci başkan olarak Çevik Bir'in kuvvet komutanlarına hitaben kaleme aldığı bu belgeler askeri yazışma usullerine uygun degildir.
İkinci komutan, kuvvet komutanlarına benim bilgim, talimatım olmadan yazı yazamaz, talimat veremez. Ben kurmay binbaşı iken Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'na bir yazı yazdım ortalık birbirine girdi. Kuralların dışına çıkılmıştır. Görülüyor ki süreçte by-pass edilmişim."
'DEMİREL'Lİ SAVUNMA
Karadayı kendini savunurken, dokuzuncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in, "Karadayı kendisine yakışmayacak bir davranışta bulunmamıştır" açıklamasının bulunduğu gazete kupürünü savcıya delil olarak sundu.
YURTDIŞINA ÇIKAMAYACAK
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü 28 Şubat soruşturması kapsamında önceki gün önemli bir gelişme yaşanmıştı.
Savcının talimatı üzerine Ankara'ya getirilen dönemin Genelkurmay Başkanı İsmail Hakkı Karadayı, 3.5 saat süren savcılık sorgusunun ardından tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edilmişti.
Ankara Özgürlük Hakimi Halil İbrahim Kütük, "Soyut şüphe başlı başına tutuklama gerekçesi yapılamaz. Adli kontrol yeterliyse tutuklama istisnadır" kanaatiyle Karadayı'yı tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakmıştı.
Hakkında yurtdışı çıkış yasağı konulan Karadayı, her çarşamba karakola giderek imza verecek.