Sağlık için beyindeki kimyasalların dengesi çok önemli. Çünkü beyindeki kimyasallardan serotonin, dopamin ve norepinefrinin dengesinin bozulması, depresyon sebebi. İniş çıkışlı ruh hali, depresyon, düşük enerji seviyesi ve yorgunluk, kendine güven azlığı, düşük konsantrasyon, duygusal karmaşıklık, karar verme güçlüğü, yeme alışkanlıklarında değişim (karbonhidrat yeme isteği gibi), cinsel istekte azalma, suçluluk ve değersizlik hissi, serotonin salgısının azalmasıyla ortaya çıkan sorunlar. Bunların üstesinden gelmek içinse buğday, meyve, sebze tüketmek, rahatlama egzersizleri yapmak, huzur veren, keyifli ve olumlu şeyler düşünmek gerekiyor.
Dopamin ve norepinefrinin salgısındaki değişimler de depresyonu tetikleyebilir. Dopamin güç, canlılık ve enerji verir. Eksikliğinde ise kişi kendini yorgun ve güçsüz hisseder. Tam tersi, dopamin seviyesi çok yükseldiğinde anksiyete, korku, gerginlik, paranoya ve hayal kırıklığı yaşanır.. Protein açısından zengin yiyeceklerin tüketiminin yanı sıra uyarıcı etki yapan her türlü görüntü (aksiyon filmi), müzik (rock) ve düşünce de bu kimyasalın artışını kolaylaştırır.
Norepinefrin seviyesinin düşmesi de enerjiyi düşürür, güçsüzlük ve güvensizlik hissi yaratır. Kas hareketleri için gerekli olduğu kadar kan damarlarının genişleyip daralması ve solunum sisteminin çalışması için de gereklidir. Kalp atışını hızlandırır, tetikte olma duygusunu ve agresifliği artırır. Norepinefrin seviyesi düşük olduğunda kilo artışı, adet düzeninde değişme, cinsel istekte azalma görülebilir. Norepinefrin'nin kronik olarak az olması, ciddi boyutta depresyona, kısa süreli hafıza kaybına, yavaş düşünmeye ve erkeklerde iktidarsızlığa yol açabilir. Norepinefrin seviyesini yükseltmek için önerilen yemekleri tüketmek ve aktiviteleri yapmak yeterli.