Jeotermal kaynaklarını tarihi ve kültürel zenginlikleriyle birleştiren Afyonkarahisar "termal turizm"in de öncülerinden. Son on yılda mevcut kaplıca tesisler yenilenirken çok yıldızlı birçok tesis turizme kazandırılmış.
Karahisar Kalesi, camiler, peri bacaları, Tokalı kanyon ve Frig kaya anıtları görülmesi gereken yerler arasında ilk sıralarda yer alıyor.
Bölge Frigler döneminde dinî bir merkez olarak kullanılmış. Bu dönemde, kaplıcaları, Frigya Salutaris (Şifalı Frigya) adıyla ün yapmış. Asıl önemine Selçuklular döneminde kavuşan Afyonkarahisar, Anadolu Selçuklu Devleti'nin 1243 Kösedağ Savaşı sonrasında Moğolların hâkimiyetine girmiş, daha sonra sırayla Eşrefoğulları, Germiyanoğulları ve Karamanoğulları Beylikleri egemenliğinde kalmış.
Gedik Ahmet Paşa Külliyesi (sübyan mektebi, medrese, hamam, imaret ve camii'den oluşuyor) Fatih Sultan Mehmet döneminde, Mevlevi Tekkesi'de II. Abdülhamid Han döneminde yaptırılmış. Kurtuluş Savaşı yıllarında da Başkomutanlık karargahı Afyonkarahisar'da kurulmuş.
Yapmadan Dönmeyin
*Afyonkarahisar Kaplıcalarının şifalı sularına girmeden
*Gazlıgölden Meşhur Afyonkarahisar Maden Suyundan içmeden
*Sandıklı Hüdai Kaplıcalarında Çamur Banyosuna girmeden
*İhsaniye/Ayazin (Metropolis) bölgesi, Sandıklı Akdağ –Tokalı Kanyonu, İscehisar'daki Peri Bacalarını, Afyonkarahisar Arkeoloji Müzesini, Ulu Camii, İmaret Camii, Afyonkarahisar Kalesini görmeden
*Sultan Divani Mevlevihane Müzesini ve Mevlevi Türbe Camiini gezmeden
*Kaymaklı Ekmek Kadayıfı tatlısını, yöresel yemeklerden olan ağzıaçık böreğini, patatesli ve mercimekli bükmesini yemeden
*Meşhur Afyonkarahisar'ın sucuk, kaymaklı şekerinden ve lokumundan almadan dönmeyin.