Çiceksepeti.com'un başarısını kurucusu Emre Aydın ile konuştuk.
Çiçeksepeti iş fikri nasıl doğdu?
Bu işe başlamadan önce yazılım danışmanlığı şirketim vardı. Yurtdışında, ağabeyim bir gün beni arayıp iki farklı şehre çiçek yollamamı istedi. İki farklı şehirdeki çiçekçilerin telefonunu internetten aradım ve bu zor bir işti. Siparişi vermek zamanımı aldı. Hemen o gün bir web sitesi kurup elektronik ticaret yapmaya karar verdim. Bir plan ve pazar araştırması yapmadan siteyi hemen kurdum.
ÇiçekSepet'ini kurarken yardım aldınız mı? Aldıysanız nerelerden nasıl yardımlar aldınız?
Finansal anlamda kuruluşta kimseden yardım almadım. Kendi öz sermayem ile işe başladım. Ama geçen sene hem Amazon'dan hem Humming Bird'ten yatırım aldım.
ÇiçekSepeti' nin başlangıçta en zor olan kısmı neydi?
Tamamen bana yabancı bir sektör olduğu için işi öğrenmem zaman aldı. Kar sağlama sürecinde de çaba göstermem gerekti.
Çiçeksepeti pazarda nasıl farklılaştı?
Kuruluşumuzdan itibaren hep müşterilerimize odaklandık. Rakiplerle fiyat savaşı yapmak yerine müşteriye hep daha fazla değer, daha fazla memnuniyet vermeye çalıştık. Örneğin; 21.00'a kadar verilen siparişleri aynı gün teslim eden dünyadaki ilk firmayız. Bir başka örnek de müşterinin gönderdiği her e-mail i 5 dakika içinde yanıtlıyoruz.
Yeni girişimleriniz var mı?
Parfüm ve takı dikeylerinde e-ticaret yapacak sitemizi açtık. Mizu.com ismi. Bunun dışında üç senedir devam ettirdiğimiz Frutation isminde bir Amerikan markasının Master Franchise'ıyız. Frutation da meyve sepetleri satıyoruz.
Bu tip durumlarda yatırım ihtiyacı olan girişimciler nerelerden destek istemeli?
Melek yatırımcılara kendilerini anlatabilirler. Son yıllarda erken dönem şirketlere yatırım yapan melek yatırımcı ve girişim sermayesi şirketleri ülkemizde de yaygınlaştığı için fikrinize inanıyorsanız yatırım bulmanız gayet kolay.
Yatırımcının veya fonun yaratılan fikre veya işe para yatırması için ne gibi şartlar gereklidir?
Öncelikle girişimcinin fikre çok fazla inanması gerekir. İyi bir ekip kurmalı ve kendini geliştirmeye açık olması gerekir. Ayrıca fikrin orjinal olması çok önemli değildir, daha önemli olan fikrin çok güzel hayata geçirilmesi ve kurulacak işin ölçeklenebilir olmasıdır.
İş planı gerekli midir? Yoksa fikir ortaya çıktıktan sonra bu fikri yazıya dökmenin bir anlamı yok mudur?
Ben iş planının çok gerekli olduğuna inanmıyorum. Kendim de yapmadım. Ama yatırımcı yatırım yapmadan önce bir iş planı görmek ister. Ancak hazırlanan iş planı da zaman içerisinde defalarca değişeceği için ben çok yol göstereci olacağını düşünmüyorum.