Türkiye'nin yüksek çözünürlüklü yerli keşif uydusu Göktürk-2'nin uzay yolculuğu, Çin'deki Jiuquan Fırlatma Üssü'nden saat 18:12'de yapılan fırlatma işlemi ile başladı. Göktürk 2 uydusu 18:26'da, 686 kilometre yükseklikteki yörüngesine oturdu.
Meclis Başkanı Çiçek, Başbakan Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Özel, Göktürk-2'nin canlı yayın anını TÜBİTAK UZAY'da izledi.
TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü ve TUSAŞ İş Ortaklığı tarafından yüksek yerlilik oranıyla üretilen ve 2.5 metre çözünürlüğe sahip GÖKTÜRK-2, Türkiye saatiyle 18.12'de Çin Halk Cumhuriyeti'nin Gansu Eyaleti'ndeki Jiuquan Uzay Fırlatma Merkezi'nden uzay yolculuğuna başladı. Göktürk 2 uydusunun fırlatılışını izleyen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan bir konuşma yaptı. Erdoğan konuşmasında şunları söyledi: Bilim insanlarımıza şükranlarımı sunuyorum. Bugün uzaya gönderdiğimiz Göktürk 2 uydusu, daha önce gönderdiğimiz Rasat'tan daha geniş ve ayrıntılı olarak keşif yapacaktır. Ormanlarımızı, sahillerimizi, deniz kirliliklerini, kentsel gelişimi, kaçak yapılaşmayı Göktürk 2 uydusuyla daha kolay takip edebileceğiz. Aynı zamanda orman yangınlarını, heyelanları, su baskınlarını bu uydumuz sayesinde tespit edebileceğiz. En önemlisi TSK'nın keşif ve gözetleme ihtiyacını bu uydumuzla çok daha net bir şekilde karşılamış olacağız. Bugün Türkiye ve milletimiz için tarihi bir anı hep birlikte yaşıyoruz. Şu anda kendi uydusunu imal eden 25 ülkeden biri konumuna yükseliyoruz. İnşallah TÜBİTAK'ın, TUSAŞ'ın diğer kurumlarımızın yapacağı çalışmalarla kendi fırlatma üssüne sahip olacağız.
Bugün uzaya gönderdiğimiz uydu azmin ve özgüvenin Türkiye'yi nerelere götürebileceğinin bir göstergesidir.
HAYALİ PROJEYE DÖNÜŞTÜRDÜK
Bir hayal kurduk, o hayali plana ve projeye dönüştürdük. Bugün o hayali gerçeğe dönüştürmüş olduk. İstiklal şairimizin bir ifadesi çok anlamlı. "Atiyi karanlık görerek azmi bırakmak, alçak bir ölüm varsa budur ancak. Yeis öyle bir bataklıktır ki, düşersen boğulursun, ümide sarıl sımsıkı seyret ne olursun". Biz yetiştirdiğimiz öğrencilere, çocuklarımıza böyle bir ufku ve vizyonu vermek zorundayız.
Yıllar yılı biz diğer medeniyetler karşısında maalesef ezik nesiller yetiştirmek istendi. İthal her ürüne hayranlıkla bakan ama 'ben bunu daha iyi yaparım' demeyen, diyemeyen nesiller yetiştirilmek istendi. Son 50 yılda dünyada her alanda çok büyük değişimler, ilerlemeler kaydedilirken bizde başta üniversiteler olmak üzere faydasız ve boş tartışmalarla kamuoyu meşgul edildi. Biz geleceğe odaklandık. Milletçe 75 milyon 20023 hedeflerine inandık. Kararlı adımlarla bu hedefe ilerliyoruz.
Son 10 yılda yakaladığımız bu ivmeyi sürekli yükselteceğiz. 10 yıl önce hayali bile mümkün değilken bugün insansız hava uçaklarımızı, kendi tanklarımızı, helikopterlerimizi, uçaklarımızı üreten bir ülke konumuna yükseldik. Bundan sonra hiçbir hedef hayal olamaz. Allah'ın izni ile geriden ışıl ışıl, azimli ve özgüveni yüksek gençler geliyor. Onlar çok daha iyilerini yapacaktır. Bugün gençlerimize bu özgüveni vermenin iftiharını yaşıyoruz. Bu gururu yaşamamıza vesile olan bilim insanlarımıza, mühendislerimize, şahsım ve milletim adına teşekkür ediyorum.
Tarık Yılmaz / SABAH
Karakol baskınları zorlaşacak
Verilen teknik detaylarına bakılırsa Göktürk 2 Uydusu, 2.5 metreye kadar görüntü verebilecek ve 600 kilometrelik bir fotoğrafı sunabilecek. Merkezle günde 40 dakika temas kurabilecek, yani bilgileri aktarabilecek… Bugüne kadar insansız hava araçlarının (iha) Güneydoğu'da keşif uçuşları ya bir istihbarata ya da tamamen rutin, tesadüfi kalkışlara dayanıyordu. Göktürk 2 ile PKK hareketleri, konaklamaları artık açıkça gözlenebilecek. En büyük kazanım bence yüzlerce kişiyle yapılan karakol baskınları zorlaştıracak olması. Toplu hareket tespiti, anında bildirileceği için karakol baskınlarına karşı anında tepki verilebilecek. Bu durumda İHA'lar da gelen bilgileri değerlendirerek kör uçuştan kurtulabilecek.