Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani'yle ilgili çelişkili haberler geliyor. İlk önce gece hastaneye kaldırıldığı duyuldu. Ardından Talabani'nin beyin kanaması geçirdiği ve kontrol altında tutulduğu iddia edildi. Başbakanlık sözcüsü ise 'felç geçirdi' dedi. Son gelen iddialar ise Talabani'nin öldüğü yönünde...
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan iddiaları "uydurma" olarak niteleyerek,Talabani'nin Türkiye'de tedavi edilmesi için davette bulunulduğunu açıkladı.
Irak Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan açıklamada, ülkede uzlaşı ve istikrarın sağlanması için son günlerde çok çaba sarf eden Cumhurbaşkanı Talabani'nin yorgunluktan kaynaklanan sağlık sıkıntısı sebebiyle dün akşam Bağdat'ta bir hastaneye kaldırıldığı belirtildi.
Irak Cumhurbaşkanlığı, Cumhurbaşkanı Celal Talabani'nin sağlık durumunun istikrarını koruduğunu açıkladı. Açıklamada ''Sayın Cumhurbaşkanı'nın sağlık durumu istikrarını koruyor. Cumhurbaşkanı'na yapılan tıbbi tahlil ve diğer kontroller, Cumhurbaşkanı'nın aniden rahatsızlanmasının ve bayılmasının damarlarındaki sertleşmeden kaynaklandığını gösterdi. Kontroller ve tahliller sonucunda vücudun, vazifesini normal şekilde sürdürdüğü tespit edilmiştir'' denildi.
Bu arada, Başbakan Nuri Maliki'nin, sağlık durumunu öğrenmek için Talabani'yi, tedavi gördüğü Sağlık Bakanlığı'ndaki tıp merkezinde ziyaret ettiği bildirildi.
Cumhurbaşkanlığı'ndan bu sabah yapılan yazılı açıklamada, bitkinlik ve yorgunluktan kaynaklanan sağlık sorunları sebebiyle Talabani'nin dün akşam Bağdat'ta bir hastaneye kaldırıldığı ve uzman doktorlardan oluşan sağlık heyetinin Talabani'yle ilgilendiği ifade edilmişti.
Talabani, son günlerde ülkede yaşanan siyasi kriz ve ülkenin diğer meseleleriyle ilgili Iraklı yetkililerle çok sayıda görüşmelerde bulunmuştu. Talabani, görüşmelerin sonuncusunu Başbakan Nuri el Maliki'yle dün akşam yapmış ve görüşmede ülkenin içinde bulunduğu siyasi kriz ve krizden çıkmanın yollarını ele almıştı.
Talabani, Almanya'da 3 ay tedavi gördükten sonra Eylül ayında Irak'a geri dönmüştü.
Irak'ın yarı resmi El-Irakiye televizyonunun iddiasına göre, Cumhurbaşkanı Talabani beyin kanaması geçirmesi dolayısıyla doktorları tarafından sağlığındaki istikrar sağlanmaya ve kontrol altında tutulmaya çalışılıyor.
Başbakanlık sözcüsü: Felç geçirdi
Associated Press haber ajansına konuşan Başbakanlık sözcüsü Ali el Musavi ise, Talabani'nin felç geçirdiğini söyledi. Musavi, tedavinin Bağdat'ta mı süreceği, yoksa ülke dışına mı götürüleceğinin kararının henüz verilmediğini belirtti. Bazı yayın organları, Talabani'nin hayatını kaybettiğini öne sürdü. Ancak bu iddia doğrulanamadı.
***
Taha Dağlı, Kanal 7 Dış Haberler Müdürü
"Irak'ta kriz var, krizin denge unsuru ise Talabani"
"Irak'ta en az bir yıldır süren siyasi kriz var. Bu krizin baş mimarı Başbakanı Nuri Maliki'ydi. Maliki, geçtiğimiz yılın Aralık ayında Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık Haşimi hakkında tutuklama kararı çıkarttırdı. Irak'tan Amerikan askerlerinin çekildiği gündü, bugün de Amerikan askerlerinin çekilme gününün yıldönümü.
Tesadüf "Talabani'nin öldüğü" iddiları da bugüne denk geldi. Bu süreci Türkiye yakından takip etti, Irak'taki sünni bloğun en önemli temsilcilerinden biri olan Haşimi, hakkındaki suçlamaların ardından Türkiye'ye gelmişti, sonrasında interpol tarafından yakalanma emri çıkarıldı ardından da bilindiği gibi Bağdat mahkemesi tarafından idam cezasına çarptırıldı. Şimdi bu süreçte yani Irak'taki siyasi krizin aşılması için Türkiye devreye girdi, Türkiye işin içine girince Bağdat hükümeti ile Ankara arasında bir kriz patlak verdi. Irak, bize "içişlerimize karışmayın" diye tepki gösterdi, bu kriz, hala devam ediyor.
Bağdat, Haşimi'ye destek veren Türkiye ile birlikte Kuzeydeki Kürt yönetimini de hedef aldı. Nitekim Bağdat-Erbil arasındaki gerginlik geçen ay askeri çatışmalara kadar gitti. İşte bu noktada Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani'nin önemli bir rolü vardı. Irak'ta siyasiler özellikle de Sünni blok ile Kürtler, Başbakan Maliki'nin devrilmesi için ya da en azından iktidarı eşit paylaşmak adına birbiri ardına siyasi hamleler yaptı. Bu hamlelerden en önemlisi Maliki'nin görevi bırakması için verilen imzalardı. İmzalar yeterli sayıya ulaştı ve Cumhurbaşkanı Talabani'ye sunuldu.
Irak'ta sadece Sünni ve Kürtler değil, Maliki gibi Şii olan Sadr grubu da ki ülkede çok etkili bir gruptur, onlar da Maliki'nin görevden alınması için imza verdiler. Talabani o imzaları onaylasaydı bugün Maliki görevden alınmış yerine büyük ihtimalle yardımcısı Şehristani ya da bir başka ortak isim Başbakan olmuştu. Ancak Talabani süpriz bir manevrayla imzaları geri gönderdi ve bir bakıma Maliki hükümetini koruma altına alarak, devrilmesini önledi.
Kısacası Talabani, Irak'taki siyasi krizde çok önemli bir denge unsuru, bu gözardı edilemez, bu anlamda Talabani'nin ölümü ya da hastalığının devam etmesi halinde görevden ayrılması gibi bir durum, Irak'ta bir yıldır süren siyasi krizin gidişatı adına çok önemli bir gelişmelere yol açacaktır. Tabi kestirmeden Talabani'nin olmadığı şıkta, "siyasi kriz çözülür" demek yanlış olur çünkü Irak'ta siyasi mekanizmalar Türkiye'deki gibi işlemiyor, çok karmaşık bir yapı var, bu anlamda Talabani'nin bir denge unsuru olduğunu bildiğimize göre, onun yokluğu, krizin daha karmaşık bir hale gelmesine de neden olabilir."