Son yıllarda Türkiye'de ve dünyada bir Mevlana fırtınasıdır esiyor. Mevlana hem şahsı, hem eserleri ile sayısız araştırma kitabına, romana, belgesele ve filme konu oluyor. Görüşleri sanatçılara ilham kapılarını aralarken, terapistler ondan esinlenerek yeni terapi metotları geliştiriyor, psikolog ve psikiyatrlar ise uyguladıkları iyileştirme formülleri arasına Mesnevi'yi de katıyor, kimi pedagoglar onun öğütlerini baş tacı ediyor. NLP uzmanları zihinleri formatlamak adına Mevlana'ya başvuruyor, Mevlana'nın eserlerinden derlenmiş bilgelik hikayeleri başlı başına kitaplar olarak okuyucuya sunuluyor. Mevlana'dan esinlenmiş çalışma formülleri iş dünyasına yönelik çalışmalarda da boy gösteriyor. Mevlana Celaleddin Rumi'nin sekiz buçuk asırdır her kesimden insanı besleyen bilgelik ateşi son dönemlerde daha da harlanarak yanmaya devam ediyor görünüyor. Ancak Mevlana trendini en fazla yakalamış olanlar modern zamanların keşifleri olarak bildiğimiz kişisel gelişim, NLP ile psikoloji, psikiyatri ve pedagoji ile ilgilenenler. Öyle ki artık kişisel gelişim alanında Mevlana'ya atıfta bulunmayan metot kalmadı gibi. Özellikle ülkemizde 90'lı yılların ortalarından sonra büyük popülerlik yakalayan kişisel gelişim sektörü Mevlana'yı öyle bir sahiplendi ki; Anadolu'nun bu büyük mutasavvıfı neredeyse günümüzün en meşhur kişisel gelişim üstadına dönüştü desek abartmış olmayız.
"Yol haritamızı Mevlana çiziyor"
Mevlana; Robin Sharma, Debbie Ford ya da Deepak Chopra gibi kişisel gelişimin dünyada önde gelen yazarlarının ilham ve alıntı kaynaklarının başında yer alıyor. Ama ülkemizdeki etkisi kuşkusuz çok daha ağırlıklı. Prof. Dr. Nevzat Tarhan'ın "Mesnevi Terapi" ve Psikoterapist Dr. Faik Özdengül'ün Mesnevi'yi temel alarak oluşturduğu "Aşkın Terapi" Mevlana ve eserleriyle insan psikolojisini düzeltmeyi hedefleyen çalışmaların sadece en fazla öne çıkanları. Kişisel gelişim uzmanı olan Emrah ve Ceyda Altuntecim çiftinin Mevlana'ya yürüyerek gidişlerinin hikayesini anlattıkları "Aşka Yürüyenler", pedagog Hatice Sedef Ergül'ün kişisel gelişime Mevlana perspektifinden baktığı "Kişisel Gelişimin Rumicesi", yine tanınmış kişisel gelişim uzmanı Oğuz Saygın'ın Mevlana'dan yola çıkarak formüle ettiği "Mevlana Işığında Düşünce Yönetimi", Ergin Ergül'ün "Hukukçu ve Yöneticiler İçin Mevlana" kitapları Mevlana'yı kişisel gelişim alanına taşıyan pek çok çalışmadan sadece birkaçı. Pek çok kültür merkezinde konunun uzmanları tarafından gerçekleştirilen Mesnevi okumalarının yanında NLP uzmanı Cengiz Eren'in seminerlerine kattığı "Mevlana Tavrı", psikoterapist ve yaşam koçu Nurdan Yoldaş'ın "Etkin Mesnevi Okumaları" seminerleri ya da yaşam koçu Dr. Sıtkı Karaca'nın düzenlediği "Mevlana Öyküleriyle Ruhsal İyileşme" konferansları Mevlana'nın uygulamada da kişisel gelişime ne denli nüfuz ettiğinin ilk akla gelen örnekleri. 20 yılı aşkın süreden beri kişisel gelişim alanında faaliyet gösteren ünlü kişisel gelişim uzmanı Oğuz Saygın'a göre NLP ve Zihin Kontrolü gibi batı kaynaklı birçok metot Mevlana öğretisinde çok daha etkin olarak zaten yer alıyor. Saygın, Mevlana'nın günümüzde bu alanda geldiği konumu net olarak şöyle ifade ediyor: "Mevlana bizim yol haritamızı çiziyor. Bu açıdan kişisel gelişimin de piri kendisi". Paulo Coelho Mesnevi'deki bir hikayesinden esinlenerek meşhur kitabı "Simyacı"yı yazdığından beri Mevlana adeta bir kişisel gelişim figürüne dönüştü. Psikiyatrlar, terapistler, pedagoglar, enerji, NLP ve kişisel gelişim uzmanları ve yaşam koçlarına, Mevlana ve Mevlana'yı kendi alanlarına nasıl yansıttıklarını sorduk.
Oğuz Saygın (Kişisel gelişim koçu)
"HZ. MEVLANA KİŞİSEL GELİŞİMİN DE PİRİDİR"
Kişisel gelişim uzmanı Oğuz Saygın daha önce "Mevlana Işığında Düşünce Yönetimi" adlı kitabı çıkararak Mevlana'nın kişisel gelişimdeki rolünü net bir şekilde ortaya koymuş, Mevlana'yı bu alana taşımıştı. Şimdi aynı kitabın yeni uyarlamasını "Sen Düşünceden İbaretsin" adıyla hazırlıyor. Rumi'nin kişisel gelişimde giderek yükselen işlevini şöyle anlatıyor: "Sen düşünceden ibaretsin. Geriye kalan et ve kemiksin… Mevlana'nın bu sözü kişisel gelişim dediğimiz şeyi tek bir cümleyle açıklıyor. İnsan '4 D' üzerine kuruludur: Durum, düşünce, duygular ve davranışlar. Bunlar sırasıyla birbirini etkiler. Mevlana da bunu çok iyi açıklıyor ve bizim yol haritamızı çiziyor. Bu açıdan kişisel gelişimin de piri kendisi. Ayrıca bizim kullandığımız başka bir metodu 'Model Oluşturma'yı yapıyor. Bizzat model oluyor ve bu yönüyle de insanları eğitiyor."
Emrah Altuntecim (Kişisel gelişim koçu)
"MEVLANA'YA YÜRÜDÜKTEN SONRA İÇSEL BİR DEĞİŞİM YAŞADIĞIMIZI DA FARK ETTİK"
"2009'da eşimle beraber İstanbul'dan Konya'ya Mevlana Hazretlerine yaya olarak 49 gün boyunca yürüdük. Yolculuk tamamlandığında içsel bir değişim yaşadığımızı da fark ettik. Tüm bu yaşadıklarımızı da 'Aşk Yolunda Adım Adım' isimli kitabımızda okurlarımızla paylaştık. Yolculuk sona erdiğinde mesleki çalışmalarımızda da farklılıklar ve gelişmeler gözlemledik. Mesnevi'nin anlattıkları ile yaşadıklarımız arasında bağlar olduğunu gördük ve bunu eğitimlerimizde de paylaşma fırsatı bulduk. Şu anda da 20'den fazla üniversitede ve önemli akademik platformlarda bu konuda deneyimlerimizi paylaşmış bulunmaktayız. Bizler sık sık Mesnevi okuyor, Mesnevi okuyanlarla bir araya geliyoruz."
Hatice Sedef Ergül (Pedagog)
"MEVLANA, KENDİSİYLE TANIŞAN HERKES İÇİN BİR YOL GÖSTERİCİDİR"
"Bütünsel Gelişimin Anahtarı Mevlana Yolu", "365 Gün Mevlana ile Aşkın Farkındalık" kitaplarının yazarı pedagog Hatice Sedef Ergül kişisel gelişimi büyük ölçüde Mevlana ve öğretisi çerçevesinde yorumluyor: "Son zamanlarda, Türkçeye çevirisi yapılan birçok bestseller kişisel gelişim kitabında, yazarlarının Mevlana etkisini açıkça görmek mümkün. Mesnevi'de mesajlarını hikâyelerle ileten Mevlana, aynı zamanda büyük bir yaşam deneyimi ile bireysel ve ruhsal gelişimin temel ilkelerine de değinir. Mevlana'nın eserlerinde günlük hayatın sorunları ile başa çıkmayı kolaylaştıracak, yeniden çerçeveleme de denilen bakış açısını değiştirerek ve en olumsuz görünen koşullarda bile kişiyi olumlu düşünmeye ve yaşamaya programlayarak, sorunları fırsata dönüştürebilme konularında destek olacak, farkındalığı artıracak, üzüntü ve stresi giderecek birçok gelişim tekniği bulmak mümkün."
Nurdan Yoldaş (Yaşam koçu)
ETKİN MESNEVİ OKUMALARI
Kişisel gelişim alanındaki çalışmalarını İzmir'de Ege Kişisel Gelişim Merkezi'nde sürdüren Nurdan Yoldaş iletişimden iş idaresine, kurumsal danışmanlıktan renklerin enerjisine kadar çok geniş bir konu skalasında çalışıyor. O da kimi kişisel gelişim çalışmalarında Mevlana'ya başvuranlardan. Bu bağlamda düzenledikleri arasında başta "Etkin Mesnevi Okumaları" geliyor. Mevlana'nın Mesnevi'sinden seçilen beyitlerin okunarak grup halinde uygulanan psikodrama teknikleri ile bir yandan Mevlana ve eseri tanınırken öte yandan da onun öğretilerinin günün bakış açısıyla incelenmesi hedefleniyor.
Dr. Faik Özdengül (Psikoterapist)
DOĞRUDAN MESNEVİ İLE AŞKIN TERAPİ
Faaliyetlerini Konya'da sürdüren psikoterapist Dr. Faik Özdengül'ün hem psikolojik terapi hem de kişisel gelişim amaçlı faydalar hedefleyen terapi metodu doğrudan Mesnevi'yi kaynak olarak alıyor ve "Aşkın Terapi" olarak adlandırılıyor. Bu konudaki görüş ve incelemelerini "Rumi ve Aşkın Terapi" adlı iki kitapla ortaya koyan Özdengül, bundan 10 yıl önce farklı branşlardan insanlarla katıldığı Mesnevi seminerlerinden sonra Mevlana ve eserine psikoterapist gözüyle bakınca psikolojik terapi anlamında içinde büyük cevherler barındırdığını fark etmiş. İnsanı tanımak, onun zafiyetlerini, sıkıntılarını anlayıp çözüm yollarını göstermek ve onu daha iyi noktalara götürmek üzere yazılmış bir eser olan Mesnevi'nin terapi açısından çok etkili olabileceğine kanaat getirmiş ve bu işi uygulamalı olarak yapmaya başlamış. Mevlana'nın terapötik açıdan etkili tedavi edici birçok kuramı Mesnevi'ye aktardığını fark eden Özdengül, Mesnevi'de tedavi edici psikoterapiden daha çok koruyucu ruh sağlığı anlamında ele alınması gereken başlı başına bir terapi niteliği keşfetmiş.
Cengiz Eren (NLP uzmanı)
"MEVLANA, NLP BİLMEDEN NLP DİLİNİ KULLANMIŞ"
Mesnevi gerçekten önemli bir eser. En önemli nokta ise Mesnevi'nin kartezyen sayılarla yazılmış olması ve içinde kullanılan dil. Mevlana NLP bilmeden NLP dilini kullanabilmiş. Bu onun zamanının çok önünde olduğunu gösteriyor. Mevlana'dan öğrenmemiz gereken şeylerden biri dil kullanımı ve yazmak ise diğeri 'Gel, ne olursan ol gel, mecusi, putperest olsan da yine gel' cümlesinde gizli. Mevlana farkında olmadan Mesnevi'yi yazarken kendi zihinsel detoks işlemini tamamlamış ve gelişme sürecini hızlandırmıştır. Ancak Mevlana bugün yaşasaydı neler yapardı, nasıl düşünürdü, Facebook'tan Twitter'dan nasıl yararlanırdı diye düşünmek yerinde olur.
Sevgi Şahin (Enerji terapisti ve yaşam koçu)
"MEVLANA'NIN ÖĞRETİLERİ, KİŞİSEL GELİŞİM ALANINDA YAŞAM FELSEFESİDİR"
Kişisel gelişimi kendini bilmek, terbiye etmek olarak tanımlıyorsak Mesnevi bu anlamda en iyi yol göstericilerden. Mevlana 'bildiğin ve defalarca gittiğin yolda bile kılavuzun olmazsa şaşırırsın. Kendine gel! Hiç görmediğin o yolda yalnız gitme, sakın yol göstericiden baş çevirme' derken yaşam koçluğunu yüzyıllar önce insanlığa anlatmıştır. Mevlana öğretileri ve bilgeliği başlı başına bireysel gelişim alanında yaşam felsefesidir. Enerji terapistliği ve yaşam koçluğunu birleştirerek uygulamamdaki en önemli etken kişilerin manevi ve fiziksel alanlarının birbirinin içinde olması ve insanları bir bütün olarak değerlendirmek gerektiğine inanmamdır.