Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, yaklaşık 6,5 milyon konutun yıkılıp yeniden inşa edileceği 20 yıllık kentsel dönüşüm sürecinde, kanun kapsamında riskli evini boşaltan vatandaşın kullanacağı kredinin faiz yükünü azaltmak için harekete geçti.
Bakanlık, her bir daire için en fazla 100 bin lira kullanılacak krediye, Dönüşüm Projeleri Özel Hesabı'ndan yüzde 4 faiz desteği verecek. Ayrıca müteahhitleri de devreye sokarak vatandaş açısından faiz oranını sıfıra çekecek. Yatırımcıların devreye girmesini isteyen bakanlık, dönüşüm kapsamında görev alacak müteahhitlerin de faiz desteğinin yarısını ödemelerini taahhüt etmeleri halinde, bu projelere her türlü önceliği verecek. Bu kapsamda, örneğin, 100 bin liralık kredi için, 120 ay vadeli faiz oranı yüzde 8,8 olduğunda 50 bin lira faiz ödenmesi gerekiyor. Bunun 23 bin lirası devlet, diğer 27 bin lira faiz ise müteahhit tarafından karşılanacak.
Faiz desteğinin yanı sıra afet riski altındaki binaların yıkım ve yapımı sürecinde noter, belediye ve tapu gibi harçların yanı sıra damga, banka ve sigorta muameleleri vergileri, Kaynak Kullanımı Destekleme Fonu gibi vergilerin hiçbirinin alınmayacak. Bu rakamlarla birlikte sağlanan destek 58 bin lirayı bulacak. Destekler sayesinde vatandaşın cebinden çekilen kredinin sadece ana parası çıkacak. Bakanlık, yapılacak yeni uygulamalarla kentsel dönüşümün vatandaş odaklı olmasını sağlayacak. Evini dönüştürmek isteyenler, ucuz kredi faizi veren bankaların yanı sıra müteahhitler arasından da seçim yapabilecek.