Türk Tiyatrosunun duayenlerinden Mücap Ofluoğlu 89 yaşında İstanbul'da hayatını kaybetti. Mücap Ofluoğlu için yarın saat 10.00'da Harbiye Muhsin Ertuğrul Tiyatrosu'nda bir tören düzenlenecek. Ardından sanatçı Karacaahmet Mezarlığı'nda toprağa verilecek.
1923 yılında İstanbul'da doğan Ofluoğlu, 1943'te "Dertli Pınar" filmiyle sinemaya, 1946 yılında İstanbul Şehir Tiyatrosu'nda tiyatroya başladı. 1948 yılında İzmir Şehir Tiyatrosu'na geçti. Sinemada ve İstanbul Radyosu tiyatro oyunlarında çalışmalarını sürdürürken 1951'de Muhsin Ertuğrul'un kurduğu Küçük Sahne'nin ilk kadrosuna katıldı. Küçük Sahne'nin dağılması üzerine İstanbul Oda Tiyatrosu'nu kurdu. Burada oyuncu ve yönetmen olarak iki yıl çalıştı.
1960 yılında Muhsin Ertuğrul'un çağrısı ile İstanbul Şehir Tiyatrosu'na döndü. 1966'da istifa eden Ofluoğlu, 1974 yılında İstanbul Şehir Tiyatroları'nda yeniden başladı; oyunculuk ve yönetmenlik çalışmaları aralıklı olarak 1979-80 tiyatro mevsimine dek sürdü. 1980 yılında Şehir Tiyatroları'ndan emekli oldu.
"Dertli Pınar", "Vatan İçin", "Biri ve Diğerleri", "Kaldırım Çiçeği" gibi filmlerde, "Kurtuluş", "Süper Baba" gibi televizyon dizilerinde rol alan Mücap Ofluoğlu'nun "Fotoğraftaki Çocuk", "Silinmiş Alkışlar İçinde", "Bir Avuç Alkış", "Aynada", "Ağlamakla Gülmek Arasında", "Dünya Bir Sahnedir", "Suya Yazı Yazanlar" adlı kitapları yayımlandı.
MÜCAP OFLUOĞLU KİMDİR?
İstanbul'da doğdu. Haydar Paşa Lisesi'nden mezun oldu. Sanat yaşamına İstanbul Belediyesi Şehir Tiyatroları Çocuk Bölümü'nde atıldı. Oradan Dram ve Komedi bölümlerine geçti. 1943 yılında tiyatronun yanı sıra Dertli Pınar filmiyle sinema oyunculuğuna başladı. 1946'da Jül Sezar oyunu ile İstanbul Şehir Tiyatroları büyük oyunlarına geçti. Sabahattin Ali'nin 25 Kasım 1946 tarihinde yayına başlayan siyasi mizah gazetesi Marko Paşa'nın yazar kadrosunda yer aldı. 17 Mart 1947 tarihli 16. ve 17.sayılarda (1. seri) Marko Paşa'nın sahibi ve yazı işleri müdürü oldu. İstanbul Şehir Tiyatroları, İzmir Şehir Tiyatrosu, Küçük Sahne, Oda Tiyatrosu gibi topluluklarda yer alan sanatçı, bir dönem Suzan Ustan ile birlikte kendi tiyatrosunu kurarak, iki kişilik Kaktüs Çiçeği oyununu sahneledi. Moliere'in Hastalık Hastası adlı oyununu Türkiye'de ilk kez sahneye koydu. Tiyatro oyuncusu olarak şöhretini, Şehir Tiyatrolarında oynadığı Cyrano de Bergerac rolü ile yaptı. Bunun yanı sıra 1940'lı yıllarda İpek Film Stüdyosu'ndan başlayarak, film seslendirmeleri yaptı. 1960'lı yıllarda Öztürk Serengil seslendirmeleri ile ün kazanan sanatçı, daha sonraki yıllarda Serengil'le arasının açılması nedeniyle, onun seslendirmesini yapmayı bıraktı. Tiyatro yönetmenliği de yapan sanatçı, 1983 yılında Tiyatroda 40. Yıl jübilesini yaptı. Sabahattin Ali'nin Marko Paşa mizah gazetesinde başlayan yazarlığı, yaşamının daha sonraki yıllarında devam etti. Çeşitli gazete ve dergide yazarlığını sürdürdü. Şiir, anı, söyleşi vs. türde kitapları yayınlandı.