>> Gümüş'ün tokası, Behlül'ün sakalı derken Arap ülkelerindeki Türk dizileri çılgınlığı sınır tanımıyor… Düğünlerinde birbirlerine düğün hediyesi olarak bir dizinin tüm bölümlerini hediye ediyor, turist olmak yetmiyor Türkiye'den ev satın alıyorlar...
>> Aktüel, Arap ülkelerindeki Türk dizileri çılgınlığının ardındaki ismi buldu… Gazeteci Daniel Abdülfettah… Dubai merkezli MBC televizyonunun Türkiye temsilcisi… Anlattıkları çok çarpıcı… İşte Türk dizilerini Araplarla buluşturan isim ve onun çılgın projesinin hikâyesi…
Türk dizilerini yayınlama fikri nasıl doğdu?
2002 yılında bir proje olarak, hazırlamıştım ama kabul edilmemişti. "Tutmaz" demişlerdi. 2004 yılında projeyi başka bir şekilde tekrar sundum, bu defa kabul ettiler. Yine de bu kadar tutacağını ne ben ne diğer yetkililer tahmin etmişti.
Amaç neydi?
Şirket açısından ticari... Çünkü Arap dizilerine ilgi artık bitti. Masraf yapmaktansa, hazır ve daha farklı olanı, Türk dizilerini aldık. Ama benim amacım Türkiye'yi tanıtmaktı.
Neden böyle bir amacınız vardı ki?
Suriye'nin başarılı öğrencilerine tanıdığı bursla Türkiye'ye gelip Ankara Üniversitesi Eczacılık Fakültesi'nde okudum. Okurken çeşitli Arap basın kuruluşları için haber yapmaya başladım. Türkiye bana çok şey verdi, bana ilgi gösterdi, hem de hiç tanımadan. Ülkeye hiçbir faydam olmadan, vereceğim hiçbir şey yokken üniversitesine aldı, okuttu, yurt verdi. Basın mensubu olduğumda bana her türlü fedakârlığı yaptı, sarı basın kartı verdi, yarı diplomatik statüye getirdi, her türlü dokunulmazlığı sağladı. Borcumu ödeyeyim diye bir planım yoktu, "bir şeyler yapayım" demiyordum ama demek ki içimde bunları taşıyormuşum.
Bölüm başına 150 dolar ödeyip bütün bölümleri izliyorlar.
Otobüsler, uçaklar, oteller, vapurlar Araplarla dolu… Farklı olarak Karadeniz'e çok büyük ilgi var bu sene... Bunda sizin payınız çok fazla sanırım… Ya da şöyle sorayım bu turizm patlamasında Türk dizilerinin payı ne kadar?
Geçen hafta Ordu, Giresun, Trabzon'daydım… Karadeniz'e de çok büyük bir ilgi var. Bir arkadaşımız İzmir Çeşme'de çok sayıda villa yaptırmış… 150 villa sattı son birkaç senede Araplara... Hepsi dizilerin etkisi diye iddia edemem ama yüzde 95'lik etki dizilerden. Rahatlıkla diyebilirim ki bu ilgiyi başlatan ve tetikleyen Türk dizileri oldu.
Hatta Arap baharında bile dizilerin etkisi var deniyor?
Hayır, o tamamen Amerika'nın projesi…
Mesela dizilerde âşıklar kavuştu diye kurban kesildiğini bile duymuştuk... Şu anki ilginin boyutları nedir?
Evet, bunlar oldu... Şimdi bütün bölümleri izleme ve satın almaya hatta tekrar tekrar izlemeye çok ilgi var. Bütün bölümleri yayınlayan iPhone servisleri, dijital platformlar kuruldu. Dizilerin bütün bölümlerine çok yüksek miktarda paralar ödüyorlar. Adam bütün diziyi satın alıyor mesela ve bölüm başı 150 dolar ödüyor. En son şunu duydum "falan kişinin eşi, eşine falan dizinin bütün bölümlerini almış"… Bu onun için sosyal bir prestij sağlıyor. O kişiye yakın olmak istiyorlar.
Neden?
Hem birlikte izleyelim hem de kopya alalım diye. Kopyalar düğün hediyesi olarak veriliyor. Bir düğünde Muhteşem Yüzyıl'ın bütün bölümleri hediye edilmiş mesela...
İnanılmaz...
Okuduğumda ben de inanamadım. Bir üniversite araştırma yapmış. Türk dizileri izleyen kadınlarda kilo alma ve şeker hastalığı artmış; çünkü altı saat oturup dizi izliyorlar. Hareketsizlikten ve oturmaktan kaynaklanıyor.
En çok kimler seviliyor?
Tabii ki Kıvanç Tatlıtuğ, Beren Saat, Tuba Büyüküstün, Bület İnal... Bunlar ilk sevilenler, şimdi ise "Muhteşem Yüzyıl" ve "Kurtlar Vadisi" oyuncuları… Buğra Gürsoy, Hazal Kaya ve Burak Özçivit gibi isimleri de sayabiliriz...
Sayısal olarak bakacak olursak mesela şu an kaç dizi yayınlanıyor, kaç kez izlendi?
Sayamayacağım kadar çok dizi var televizyonlarda, biz şu an konuşurken bile beş dizinin kontratı imzalanıyor olabilir... Her bir dizinin ortalama 15 kez tekrar tekrar verildiğini düşünecek olursanız rakamın büyüklüğünü tahmin edebilirsiniz.
Gönül Özcan