Neden bir tarikata veya bir cemiyete ait olmak istiyorlardı?
Western kültürüyle yetişen kovboy şapkalı, Hummer cipli bir Amerikalının yoga gurusunun peşine takılarak huzuru ve mutluluğu araması nasıl açıklanabilirdi?
Gandhi, tüm bu soruların cevabını "insanların içinden gelen bir dini lidere dönüşerek" deneyim etti. Kendisinden bir yoga gurusu yarattı. Adınıysa Kumare koydu. Gandhi, aslen bir film yapımcısı. Kafasını karıştıran, dine ilişkin soruları cevaplamanın yolunu bir belgesel çekmekte buldu. Aslında peşinden koştuğu kavram şuydu: Amerikan spiritüalizmi.
Bu iş neden ticarete dökülmüştü? Amerikalılar neden uydurma dini liderlerin peşinden koşturuyordu?
Kendi Borat'ını yarattı Ailesi dindar olan, ancak kendisi hip-hop, indie nockve grunge müzik kültürleriyle büyüyen "Amerikalı" Gandhi, hayatı boyunca dini lider veya guru olduğunu iddia eden pek çok kişiyle tanışmıştı. Filmi "Kumare: Uydurma Dini Liderin Gerçek Hikayesi"nde, Sacha Boren Cohen'in Borat'ı gibi bir komedi karakteri yaratarak kendisini bir yoga gurusu haline getirdi. Gandhi, ev ödevini aylarca çalışıp yoga gurusu oldu. İnsanları guru olduğuna inandırmakla kalmadı, kendisine bir cemaat oluşturdu. Hem de Arizona eyaletinin Phoenix kentinde. Amerika'nın en Amerikalı olduğu yerde.
Gandhi, Kumare olmaya saçlarını uzatarak başladı. Sonra yapımcı arkadaşıyla Hindistan'ın yolunu tuttu. Yoga gurularından "guru" olmayı öğrendi. Hint mitolojisi ve felsefesi çalıştı. Ardından Çin'e Budist tapınaklarına giderek rahiplerle görüştü. İşi Amerikalı hale getirmek için Kumare adı altında bir internet sitesi kurdu. Kumare isimli yoga gurusunun Phoenix'te yoga dersi vermeye başlayacağı ve bunun bir belgesel olacağı duyurusu yapılarak, bu sahte ruhani liderin kendi cemaatini oluşturması sağlandı. Tüm hazırlıklar tamamdı. Gandhi, birkaç ay sonra yoga dersi verebilecek kadar iyi bir eğitmen, Hint kültürünü bilen, uzun sakallı, Amerikan İngilizcesi biraz Hintçeye kayan bir dini liderdi. Kendine aksesuar olarak saçlarını örttüğü kırmızı bir örtü seçti.
Sembol olaraksa tepesinde Hinduizm'de var oluşu simgeleyen Om işaretine benzeyen bir asa… Hummer cipin içinde Hindu sembolü Cemaati Phoenix'te onu tam bir dini lider gibi karşıladı. Beraber yoga egzersizi yaptılar. Çember olup garip sesler çıkararak "meditasyon"la transa geçtiler. Gandhi, "Durma yap" veya "Olabildiğince kendin ol"u Sanskritçeye çevirerek grup terapilerinde öğrencilerine söyletti. Kendisinden şifa arayan öğrencilerini evlerinde de ziyaret etti. Ailelerinden bir parça oldu. Dini liderlerinden medet uman insanlar, gözyaşları içinde onun elini, ayağını öpmek istedi. "O hayatıma girdiğinden bu yana her şey değişti" diyen de çıktı. Grup egzersizi yaparken, "Sizdeki o enerjiyi hissedebiliyorum" diyen de… Kumare'nin bozuk İngilizcesiyle cemaatine verdiği öğütler "müritleri" tarafından tam olarak yerine getirildi.
Kumare'nin sorunlarını çözdüğüne inanan, hatta onunla birlikte başında kırmızı örtüsü, sokakta çıplak ayakla yürüyen onlarca takipçisi vardı artık. İçinde Amerikan bayrağı asılı, Hummer cipi olan beyaz bir Amerikalı müridi, aracına Kumare tarikatının sticker'ını yapıştırmıştı bile… Kumare, birkaç ay süren bu dini lider macerasında misyonunu tamamlamıştı. Sıradan bir insan olarak dini lider olmayı ve yüzlerce insanı kendine hayran bırakmayı başarmıştı. Ancak gerçeği söylemesi gerekiyordu. Söyledi de… Müritleri inanamadı, şaka yaptığını sandı. Hayal kırıklığına uğradılar ve kandırılmış hissettiler. Vikram Gandhi'nin uluslararası festivalleri gezen ve Borat'a benzeyen naif karakteri Kumare, izleyicinin kalbini çalmış durumda. Kumare, yani Vikram Ganhdi dini bir lider olarak, "Eğitmeniniz sizin kendi içinizde. Kendi iç sesinizi dinleyin" mesajını veriyor. Ancak Amerikalı "sözde" müritleri bu mesajı aldı mı, bilinmez.
GURU OLMAK İÇİN HİNDİSTAN VE ÇİN'E GİTTİ
Sosyal bir deney yapmak üzere Amerika'da kendi dinini oluşturan Hint asıllı Amerikalı Vikram Gandhi, yoga gurusu olmadan önce eğitimden geçti. Yoga eğitmeni olan Gandhi, Amerika'ya döndüğünde uzun saçları, sakalı, asası ve bozuk İngilizcesiyle tam bir yoga gurusu olmuştu.