Ödül töreninde Türkiye'nin bilişim alanında büyük bir atılım içerisinde olduğunu belirten Bilişim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, önümüzdeki 10 yıllık süreçte çok daha fazlasının yapılacağını söyledi.
Bakan Ergün, bilişim sektörünün hayatın her alanında olduğunu söyleyerek "Makineden otomotive, sanayiden tıbba, hizmet sektöründen kamu hizmetlerine kadar her alanda bilişim sektörünü görmek mümkündür. Buna karşın bizim milli gelirimizin içindeki payı, özellikle yazılımın yüzde 1'ler seviyesinde olduğunu görüyoruz. Bunu önümüzdeki süreçte çok daha yukarı seviyelere çıkarmak durumundayız" dedi.
Bilişim sektöründe bazı firmaların geride kalmasına karşın, bazı firmaların ise yeni atılımlarla bir adım öne geçtiğini dile getiren Ergün, " Eğitim alanında yapmamız gereken önemli şeyler var. Fatih Projesi'yle eğitim alanını yeniden kurgulayan bir çalışmanın içerisindeyiz. Bu proje hem iletişim ve bilgi teknolojilerini hem de yazılım alanını ciddi şekilde etkileyecek bir projedir. Bu ihtiyacın bizi bir sıçrama yapmaya götürecek bir ihtiyaç olarak algılanması gerekiyor" ifadelerini kullandı.
Ödül töreninde konuşan bir diğer isim ise Türkiye Bilişim Derneği Başkanı Turhan Bektaş oldu. Bektaş 29'uncu Ulusal Bilişim Kurultayı'nda verilecek ödülleri anlatarak, önceki ödül törenlerinden farklı olarak bu yıl Ankara'da 30 gencin "Atılım İçin Bilişim" ana temasıyla proje ürettiklerini kaydetti. Törende ayrıca "Kamu Uygulama Ödülü" kategorisindeki birincilik ödülünü Milli Kütüphane, "Görme Engellilere Sunulan Konuşan Kitap Hizmeti" projesiyle aldı. Aynı kategoride ikincilik ödülünü Adalet Bakanlığı "Kurum Portal" uygulamasıyla alırken, üçüncülük ödülü ise "Çevirimiçi işlemler" uygulamasıyla Türk Patent Enstitüsü'ne verildi. "Sektörel Yayınevi Ödülü" kategorisinde Pusula Yayıncılık birinci olurken, Arkadaş Yayınevi ikinci, Nobel Yayınevi ise üçüncülük ödülüne layık görüldü.
"Eğitim Sitesi Ödülü" kategorisinde birincilik ödülü "Açık Sınıf", ikincilik "Bilim Şenliği", üçüncülük "TÜBA Türkçe Bilim Terimleri Sözlüğü", dördüncülük ise "TÜBİTAK BİLGEM" sitelerine verildi. "Yenilikçi Uygulama Ödülü"nde birincilik "UYAP Editör" uygulamasıyla Adalet Bakanlığı'na verildi. İkincilik, "Sisopmi - Sisopacs Sisoft Sağlık Bilgi Sistemleri"ne, üçüncülük de "Web Checkup" sitelerine verildi. "Mobil Uygulama Ödülü"nde birincilik "İşcep Paracod"e, ikincilik "Benim Belediyem Mobil Uygulama"ya, üçüncülük "HepsiBurada Mobil Uygulama"ya layık görüldü. "Jüri Özel Ödülleri" ise Bilgisayar Mühendisleri Odası (BMO), Güven İslamoğlu ve "Kariye Müzesi"ne verildi.