Rizeli fotoğrafçı Memiş Ali Yazıcı, düğün fotoğrafçılığında çığır açtı. Artık elinde çiçekle deniz kıyısı fonunda birbirini bakıp gülümsemek yok. Silahlı, kelepçeli, kumarlı, kaynak makineli fotoğraflar var.
Memiş Ali Yazıcı Rize'de bir düğün fotoğrafçısı.Ama bildiğiniz fotoğrafçılardan değil.O akla hiç gelmeyecek mekanlarda çekiyor gelinle damadı.Liman,cami,kilise,tershane,serbest ticaret bölgesi,çay fabrikası,tünel,üst geçit gibi mekanlar kullanıyor. Üstelik de klasik göz göze bakmalı,sevgi dolu pozlar da verdirtmiyor modellerine.Çok daha ilginç sahneler yaratıyor. Mesela bir kumar masasına oturtabiliyor genç çifti. Ya da ellerine çekiç-orak verebiliyor. Damadı bir tünelin önünde kelepçeleyebiliyor ya da bir tersanede kaynak yapan bir işçinin önünde ya da iş makinesinin önünde çekebiliyor gelinle damadı. Rize'de 100YAPIM adlı fotoğraf stüdyosunun sahibi olan Memiş Ali Yazıcı ile bu enteresan fotoğrafları hakkında konuştuk.
"Fotoğrafa köy yolunu bulmak için başladım"
Öncelikle hayat hikâyenizi özetle anlatabilir misiniz? Fotoğrafa nasıl başladınız?
Biz Zincirdere Köprü köylüyüz. Ortaokulu Rize merkezde okudum. Fotoğrafla tanışmam da işte bu sebeple oldu. Şehirden köye giden otobüslerin yerini bulmak benim için büyük bir problemdi. Sanırım yürürken çok fazla hayal kurduğumdan her seferinde yolumu karıştırıyordum. Yolumu kimseye sormadan bulabilmek için bir fotoğraf makinesi alıp geçtiğim yolların fotoğrafını çekmeye karar verdim. Harçlıklarımı biriktirdim ve elden sarmalı filmli kompakt bir fotoğraf makinesi aldım. Fotoğrafları çektim ve filmi çıkartıp açtım. Ama hiçbir şey göremedim. Meğer fotoğrafçıya götürüp yıkatmama gerekiyormuş filmi. Neyse sonra tekrar çektim, yıkattım ve okuldan eve gidiş yolunda bir harita gibi kullandım fotoğrafları.
Ama sokakları fotoğrafını çekmekle yetinmediniz sanırım?
Bir zaman sonra Gürcistan sınır kapısının açılmasıyla Rize'de bavul ticareti başladı. Benim de bavul ticaretiyle bir Zenit marka fotoğraf makinem oldu. Fotoğrafın teknik özellikleriyle de ilgilenmeye başladım. "Eşimle boşanınca fotoğrafçı oldum"
Üniversiteye gittiniz mi?
Üniversite hayatım oldukça çalkantılı geçti. Üç ayrı üniversitede bulunup üçünü de okumadım. O zamanlar kararsızlıkları olan birisiydim. Belki de sadece uzaklaşmak istiyordum.Son olarak Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi'nde pazarlama bölümünü yarım bıraktım. Okulu bitirmeden bir evlilik gerçekleştirdim. Rize'ye geri döndüm. Bir kozmetik firmasında çalışmaya başladım. 2006 senesinde anlaşmalı bir şekilde eşimle boşandık. Fotoğrafa daha fazla vakit ayırmaya başladım ve kesin bir karar verdim. Artık sevdiğim işi yapacaktım. Aynı yıl yani 2006'da sürekli ertelediğim vatani görevimi yaptım. Ankara'da askerliğim yine fotoğrafla birlikte geçti. Askeriyede foto film kısmında çavuştum. Askeriyenin önemli gecelerini ve davetlerini görüntüledim. Askerden sonra İstanbul'da farklı ajanslarda çalıştım. Moda, ürün ve katalog çekimleri yaptım. 2009'da tekrar Rize'ye dönüp 100YAPIM'ı kurdum.
Stadyum, kilise, cami, çay fabrikası, tersane, tünel ve serbest ticaret bölgesi gibi değişik alanlarda düğün fotoğrafı çekme fikri nasıl doğdu?
Genel olarak düğün fotoğrafı dediğimizde insanların aklına kapalı stüdyolarda yapılan klasik çekimler gelir. Hatta benim için dış mekanlarda yapılan çekimler bile artık birbirinin aynı klişe işler halini almaya başladı. Oysa ben her fotoğrafın ayrı bir hikayesi olması gerektiğini düşünüyorum. Herkesin fotoğrafı kendi dünyasına özel olmalı. Biz de güzel dış mekanları keşfettik ve çiftlerimize sunduk. İnsanlar da yaptığımız bu işi sevdiler. Çiftlerime sadece deniz ve yeşil alanları değil bir film sahnesinin görüntülerini aratmayacak düzeyde fotoğraf mekanları sundum. Böylece daha gerçekçi, sıcak ve eğlenceli bir düğün çekimi oluyor.
"Modelini tanımıyorsan fotoğraflayamazsın"
Mekanları evlenecek çiftler mi talep ediyor yoksa siz mi tavsiyede bulunuyorsunuz?
Çekim yapılacak mekanlar konusunda önce çiftlerimizle karşılıklı fikir alışverişi yapıyoruz. Çiftimizle çekim öncesi tanıştığımız için onlara uygun mekanlar belirleyip beğenilerine sunuyoruz. Özel ilgi alanlarına, zevklerine, tanışma hikayelerine göre. Mesela bir çiftimizi dini inançları doğrultusunda camide çektik. Fakat bizim çekimlerimizin şöyle de bir özelliği var. Karadeniz sürprizlerle dolu bir yer, mesela çiftimizle çekim yapılacak mekana doğru giderken yol üzerinde gördüğümüz bir mekanı ya da bir yolu çekim alanı haline getirebiliyoruz.
Sizce bir düğün fotoğrafının en önemli unsurları nelerdir?
Bu tamamen fotoğrafçının kişisel özellikleriyle ilgili bir konudur. Eğer modelinizi tanımıyorsanız bence onu fotoğraflayamazsınız. Üstelik bir de o kişi evleniyorsa…