ANTALYA'NIN Gazipaşa ilçesinde örtü altı sebze ve meyve üretimi yapan Süleyman Tuncer, 3 yıl önce Türkiye'de ilk yerli zencefil deneme ekiminden başarılı sonuç alınca, üretimi artırdı. Örtü altında domates, salatalık, patlıcan üreten Süleyman Tuncer, 13 dekar örtü altında da zencefil ve zerdeçal üretimi yapıyor. Olgunlaşma süresi 9 ay olan ürünler, aralık ayında hasada başlanarak, mart ayına kadar yeni ekim için hazırlıkları yapılıyor.
BÜYÜK GELİR KAYNAĞI
Dekardan bakım ve ortamına göre zencefilden 3 tondan başlayıp, 5 tona kadar ürün elde edilebilirken, zerdeçalda 2 tonla 4 ton arasında ürün elde ediliyor. Zencefilin yeşil kısımları da çay olarak değerlendiriliyor. Yerli zencefilin kilosu kalitesine göre 40 liradan başlayıp 70 lira arasında satılıyor. Zerdeçalın kilosu ise 100 lira ile 120 lira arasında satışa sunuluyor.
İLÇEYE ÖRNEK OLACAK
İlçede 13 dekar alanda zerdeçal ve zencefil hasadına başlayan Süleyman Tuncer'in serasını İlçe Tarım ve Orman Müdürü Nazan Durak ve İlçe Ziraat Odası Başkanı Yusuf Çelik ziyaret etti. Gazipaşa Ziraat Odası Başkanı Yusuf Çelik, "Zencefil, zerdeçal hasadına katıldık. Özellikle Gazipaşamızda bunu yetiştirdiği için üreticimize teşekkür ediyoruz. Bunu yetiştirmemiz gerekiyordu. İthal edilirken, Türkiye'den ihraç edeceğiz" diye konuştu.