Vaka oranının bir haftada iki katına çıkıp yoğun bakım yatak kapasitesinin de yüzde 71'inden fazlası dolduğu için kırmızı listeye giren Antalya alarm veriyor. Turizm sezonunu sorunsuz geçiren, yaz sezonunda Türkiye'ye örnek gösterilen Antalya'da kış aylarında başlayan artışın sebepleri arasında ev ziyaretleri, aile içi temaslar gösteriliyor. Ayrıca yazdan kalma günlerin yaşanması nedeniyle başta Konyaaltı sahili olmak üzere vatandaşların kalabalık ortamlarda yer alması da hastalığın yayılımını hızlandırdı.
YÜZDE 35'İ KASIMDA
Hızlı tırmanış filyasyon rakamlarına yansıdı. Antalya İl Sağlık Müdürlüğü'ne bağlı filyasyon ekipleri salgının başından bugüne kadar yaklaşık 180 bin kişiye filyasyon uygularken, yalnızca kasım ayında yaklaşık 64 bin kişiye filyasyon uygulandı. Yani toplam filyasyon işleminin yaklaşık yüzde 35'i sadece kasım ayında gerçekleşti. Salgının başından bu yana koronavirüs tedavisinde kullanılan 100 bin kutu ilaç hastalara verildi.
PAZARLAR TEPKİ ÇEKİYOR
Artışta bir diğer önemli etken ise pazar yerlerindeki tablolar oldu. Semt pazarlarında önlem alınırken, pazar alanı dışında kurulan korsan satışlar ise ürkütüyor. Bunların başında ise Muratpaşa ilçesi Şirinyalı Mahallesi'nde mevcut pazaryeri dışına kaldırımlara kurulan 'Sosyete Pazarı' ile Soğuksu Mahallesi'ne yol kenarını işgal eden 'İki El Giyim Pazarı' geliyor. Valilik ve İl Sağlık Müdürlüğü ekiplerinin uyarılarına rağmen sosyal mesafe ve hijyene dikkat edilmeyen bu satış noktalarına zabıta ekiplerinin yeterince müdahale etmemesi düşündürüyor.
TEMAS UYARISI
Akdeniz Üniversitesi Hastanesi koronavirüs yoğun bakım servisi sorumlusu Prof. Dr. Murat Yılmaz, vakayla temaslı olmak için illa dokunmak gerekmediğini söyledi. Prof. Yılmaz, havanın soğumasıyla riskli günlere girildiğini, asla rehavete kapılmamak gerektiğini belirtti. Bu dönemde her zamankinden daha dikkatli olunmasını isteyen Prof. Yılmaz, "Yoğun bakımlara en çok ihtiyaç duyacağınız dönemdeyiz. Dışarıya çok az çıkın, başka hastalıklara da maruz kalmayın. Şu dönemde gerçekten trafik kazası yapmamamız gerekiyor" dedi.
DOKUNMAK GEREKMİYOR
Özellikle sosyal ortamlardan virüsün çok kolay bulaştığını dile getiren Prof. Dr. Murat Yılmaz, "Vakayla temaslı olmak için illa dokunmak gerekmiyor. Zaten artık tokalaşmıyoruz, öpüşmüyoruz. Virüsün en önemli bulaş yolu, damlacık dediğimiz solunum yollarıyla oluyor. Maske, sosyal mesafe, el hijyeni çok önemli. Aynı ortamda çalıştığımız enfekte olan mesai arkadaşlarımız oldu ama hep maskeyle çalıştığımız için kendimizi korudu" diye konuştu.
ETKİSİNİ GÖSTERECEK
500 kişilik filyasyon ekibi ise hiç durmadan hizmet veremeye devam ediyor. Şehirde kırmızı alarm verilmeye başlanmasıyla filyasyon ekiplerinin sayısı 550'ye çıkarıldı. Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'nin 23 olan yoğun bakım yatak kapasitesi de artırılarak 30'a tamamlandı. Ayrıca banklara oturmak da yasaklanırken, yaya trafiğinin yoğun olduğu caddelere kişi sınırlaması getirildi. Alınan tedbirlerin etkisinin ilerleyen günlerde iyi yönde tabloya yansıması bekleniyor.