Antalya Gazipaşa açıklarında önceki gün meydana gelen 5.2'lik deprem korkuttu. Henüz İzmir'de yaşanan ve 114 kişinin yaşamını yitirdiği deprem hafızalardaki tazeliğini korurken, yaşanan deprem eski korkuları hatırlattı. Depremle birlikte tsunami riski de yeniden gündeme geldi.
EV DALGA RİSKİ YOK
Akdeniz Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nihat Dipova, tsunami gerçeğine dair de çarpıcı bilgiler paylaştı. Tsunami için deniz tabanındaki hareketliliğin su seviyesinde dalgalar oluşturduğuna dikkati çeken Dipova, "Bu su hareketi uçak hızında olabiliyor. Dalganın yüksekliği de önemli. Kıyıdaki yerleşim alanlarını su ile kaplayabiliyor" dedi. 2012 yılında tsunami olacağı söylentisinde dahi insanların yayla yollarına tırmandığını hatırlatan Prof. Dr. Dipova, "Tsunami denilince akla Sumatra'daki gelmesin. Oradaki tsunami 1200 kilometrelik fayın kayması sonucu oldu. Türkiye'de böyle uzun faylar yok. Denizlerimizdeki faylar parçalı" dedi. Eski kayıtları incelediklerinde tsunamiyi tarif eden denizin çekilmesi ve sonra dalga halinde geri gelmesi şeklinde ifadelerin yer aldığı belgeleri gördüğünü de belirten Prof. Dr. Dipova, en fazla su seviyesinin 4-5 metre yükseldiğini gördüklerini ifade etti.
DA VİNCİ'NİN GÜNLÜĞÜ
Prof. Dr. Dipova, "Leonardo da Vinci, Osmanlı'ya karşı Memlükler döneminde savunma yapıları yaptırılması için buraya getirilmiş. Günlüğünde, Antalya'da büyük bir deprem olduğu ve denizin çekilerek dipteki yarığın görüldüğü, bu işlemin 3 saat kadar sürdüğü yazıyor. Buradan bir tsunami anlaşılabilir. Kıbrıs'ta da bir not kaydedilmiş. Antalya'da korkunç bir depremin olduğu bir ticari belgede kaydedilmiş. Suyun çekildiği anlatılmış. Patara'da deniz fenerinin yine bir tsunami sonucu yıkıldığı öne sürülüyor" diye konuştu.
7 BİLE OLSA YIKIM OLMAZ
Dipova, "5-6 büyüklüğünde depremler olmasına rağmen karaya ve yüzeye ulaştığında etkisi sönümlenmiş oluyor. 7 büyüklüğünde deprem olasılığı var. Ancak Antalya merkezi için büyük hasar beklemiyoruz" dedi.