TÜM dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını nedeniyle doğal ürünlerin satışında artış yaşandı. Antalya'nın Akseki ilçesinde Toroslarda yetişen şifalı bitkilerden elde edilen yağlar vatandaşların geçim kaynağı oldu. Kekik yağı başta olmak üzere şalba, andız, mersin, ardıç, defne, su nanesi, menengiç gibi birçok bitki ve tohumlardan çıkarılan yağlara koronavirüs salgını ile döneminde ilgi arttı.
100 KİLODAN 1.5 LİTRE
Bu ürünlerden başı çeken kekik yağı için vatandaşlar meşakkatli bir üretim yolculuğuna düşüyor. Yaklaşık 2 bin metre yükseklikteki Toroslardan toplanıp getirilen kekik bitkisi dev kazanlar içinde 4-5 saat kaynatılıyor. 100 kilo kekikten 1.5 litre yağ çıkıyor. Her bitki için farklı yağ ve su alma yöntemi uygulayan köylüler, şişeledikleri ürünleri satarak gelir elde ediyor. Ailesiyle biriktirdiği kekik, şalba, defne, su nanesi otlarını kuruttuğunu belirten Abdullah Güven, biriken kekikleri kazana doldurup içine su dökerek sabahın erken saatlerinde 300 dereceye varan ısıda kaynatmaya başladıklarını söyledi. İşlemin 8 saat sürdüğünü belirten Güven, "10 ve 20'şer gramlık şişelere dolduruyorum. Önceleri sipariş üzerine çalışıyordum. Şimdi ise satışlarımda oldukça yüksek patlama oldu" dedi.
HER DERDE DEVA BİTKİ
AKDENIZ Üniversitesi Ziraat Fakültesi'nden emekli Prof. Dr. Oktay Yeğen ise kekiğin sağlık açısından birçok faydası olduğunu söyledi. Prof. Yeğen, kekiğin, yaşlılığı geciktirmede, tümör oluşumunu engellemede iyi olduğunu ve şeker hastalığına da iyi geldiğini ifade etti. Kekiğin, bağışıklık, solunum, sindirim, sinir ve diğer vücut sistemlerini desteklediği, felç, artrit, mantar ve bakteri enfeksiyonları ile cilt rahatsızlıklarına iyi geldiği kaydedildi.