Antalya'da son dönemde tarım sektörüne yabancı yatırımcı ilgisi artıyor. Özellikle son 2 yılda yabancı firma sayısında ciddi artış yaşanırken, koronavirüs salgını sürecinde de bu ilgi kesilmedi. Antalya Ticaret ve Sanayi Odası'na (ATSO) kayıtlı 4 bin 84 tarım firması bulunurken bu rakamın 382'sini yabancılar oluşturuyor.
2 YILDA 109 FİRMA
2019 yılında 64, 2020 yılında ise 45 yabancı tarım firması faaliyete başladı. Böylece sadece 2 yılda tarıma yatırım yapan yabancı şirket sayısı 109 oldu. Yabancı yatırımcılar, tarımsal üretimin yanı sıra, fide yetiştiriciliği, zirai ilaç ve gübre üretimi gibi 47 farklı alanda faaliyet gösteriyor. Sayılardaki bu artış, yabancı firmaların Türkiye ekonomisine ve Antalya'ya duydukları güvenin simgesi oldu.
ANTALYA'DA FIRSAT ÇOK
ATSO Başkanı Davut Çetin, "Antalya'da fırsat çok, hem ikliminden dolayı hem lokasyonundan dolayı gerçek anlamda fırsat var. Antalya'da gördükleri fırsattan dolayı buraya gelen çok tarım firması var. Tropik meyve üretiminden, tohuma kadar farklı alanlarda yatırım yapıyorlar. Bunda bizim yurtdışında yaptığımız tanıtım çalışmaları da etkili oldu" dedi. Çetin ayrıca Antalya'ya turist olarak gelip, gördükleri karşısında etkilenerek yatırım yapmaya karar veren de çok sayıda yabancı girişimci olduğunu sözlerine ekledi.
GELİŞİME KATKI
Antalya Ticaret Borsası Başkanı Ali Çandır ise Antalya'nın potansiyel olarak bir tarım kenti olduğunu belirterek, bu sebepten dolayı yabancı yatırımcıların ilgi duymasının doğal olduğunu söyledi. Tarım alanında yabancı yatırımcıların iki tür olduğunu belirten Başkan Ali Çandır, "Bir tanesi üretim yapmak için ki bunlar dar sayıda. Daha çok üretim materyali üretmek için ve çeşit geliştirmek için gelen firmalar var. Dolayısıyla bunlarda tarımımızın gelişimi için iyi örnekler oluşturuyor" ifadelerini kullandı.
TÜRK ORTAKLI FİRMALAR
Şirketlerin büyük bölümünün ise Türk ortakları bulunuyor. Bu şirketler arasında en dikkat çekicilerin başında ise organik tanımın olmazsa olmazı olan 'Bombus arılarının' üretimini yapan Belçika- Türk ortaklı Biobest Antalya geliyor. Mart ayında doğaya çıkıp eylül ayında toprak altına giren Bombus arıları, doğa taklit edilerek 12 ay süresince üretiliyor. Konyaaltı ilçesi Karatepe Mahallesi'nde bulunan üretim tesisinde kovanlarda yetiştirilen arılar paketlenerek dünyanın dört bir yanına ihraç ediliyor. 100 kişiye istihdam sağlayan şirkette, çalışanların yüzde 30'unu bulunduğu bölgede yaşayan kadınlar oluşturuyor.
19 ÜLKEYE İHRACAT
Şirket Genel Müdürü Yağız Süzen, özellikle domates ve biberde verim ve kaliteyi artırarak çiftçinin yüzünü güldüren arıların başta Rusya olmak üzere, Türki Cumhuriyetler ve Körfez ülkeleri dahil 19 ülkeye ihraç edildiğini anlattı. Yağız Süzen, pandemi döneminde Güney Kore'ye bile ürün gönderdiklerini açıkladı. Laboratuar ortamında mikroskop ile incelenerek PCR testi yapılarak belirlenen sağlıklı genlere sahip kraliçe arılarla koloniler kurduklarının altını çizen Süzen, bu alanda dünyanın önde gelen şirketlerinden olduklarının altını çizdi.