Göller Bölgesi'nin en önemli su kaynaklarından olan Eğirdir Gölü'nde su seviyelerindeki azalma alarm veriyor. Yağış olmaması nedeniyle de birçok yerde gölün dip kısmının görünür hale geldi. Dipteki kirlilikle birlikte, sağlık bakımından tehlikeli su yosunlarının göl yüzeyinde suyu yeşile boyayan koloniler oluşturduğu görüldü.
DÜŞÜŞ SÜRÜYOR
Türkiye Tabiatını Koruma Derneği (TTKD) bilim danışmanı emekli akademisyen Dr. Erol Kesici, Türkiye'nin en büyük tatlı su kaynaklarından Eğirdir Gölü'nde son 2 ayda yaptıkları incelemelerin üzücü sonuçlarını paylaştı. Erol Kesici, "Yaz dönemine göre aşırı su alımları olmamasına rağmen, göllerdeki su seviye azalmaları devam etmektedir. Örneğin kasım ayının ilk iki haftasında Eğirdir Gölü'nün yüzey alanındaki küçülmeler hala devam etmektedir. Birçok yerde gölün dip kısmı gözükür hale geldi" dedi.
SAĞLIK TEHLİKESİ
Sudaki azalmayla, su yosunlarının göl yüzeyinde suyu yeşile boyayan koloniler oluşturduğunu vurgulayan Kesici, bunun kirlilik riski doğurduğunu ve aynı zamanda sağlık açısından da tehlike taşıdığını da söyledi. Kesici, ayrıca bölgede sadece elma üretimi için bile yılda 15-30 kez yaklaşık 650 ton tarım ilacı kullanılarak ilaçlama yapıldığını, 30 bin ton sentetik gübre kullanıldığının altını çizerek, su renginin yeşile dönme sebebiyle ilgili, zirai ilaç ve kimyasal gübrelere dikkat çekti. Kesici bölgede Haliç ve İzmit Körfezi'nde olduğu gibi bilimsel yöntemle dip çamur temizliği yapılması gerektiğini sözlerine ekledi.