MUĞLA'NIN Fethiye ilçesine bağlı Yeşilüzümlü Mahallesi'nde Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü bünyesinde açılan kursla, başörtüsü, içlik, masa örtüsü, şal ve perde yapımında da kullanılan ve unutulmaya yüz tutan geleneksel 'Üzümlü dastarı' dokuması yeniden hayat buluyor. Fethiye Belediyesi ve Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü iş birliğiyle hazırlanan proje ile asırlık geleneği gelecek nesillere aktarmak, kadınları ekonomik hayata kazandırmak ve bu alanda yeni ustalar yetiştirmek hedefleniyor.
HEDİYELİK ÜRÜNLER
'Üzümlü dastarı' için yeniden kurulan tezgahlarda, çeşitli mefruşat, giysi ve hediyelik ürünler de dokunuyor. Atölyelerde çağa uygun farklı ürünler tasarlansa da geleneksel yöntemden taviz verilmiyor. Dokuma için kullanılan pamuk iplik, ilk olarak unlu suyla kaynatılıyor. Kurutulduktan sonra tezgahlarda dokunan ipliklerle, farklı motiflerde birbirinden güzel ürünler ortaya konuyor. Yeşilüzümlü Mahallesi'nde aslına uygun açılan atölyelere kadın kursiyerler de ilgi gösterdi. Atalarından gördükleri mesleği yaşatmak için tezgah başına geçen kadınlar, aile ekonomilerine katkı sağlarken bir yandan da işin ustası olmak için ter döküyor
DAMATLIK YAPILDI
Fethiye Halk Eğitim Merkezi Müdürü Ender Suat Tok, "Amacımız geleneksel olarak devam eden dastar dokumasını devam ettirmek, yeni nesile öğretmek. Bunun yanında bölge halkının ekonomik gelir elde etmesini de sağlamak istiyoruz" dedi. Kursun usta öğreticisi Feray Aykurt ise "Eskiden analarımız dastarı sadece içlik, baş örtüsü olarak kullanırdı. Şimdi teknoloji tekstili gelişti. Bizim dastar bezimizden masa örtüsü, perde, mutfak takımı, yatak örtüsü, masa örtüsü, hatta gelinlik ve damatlık yapılıyor" diye konuştu.