ZEYTİN üretimi ve ticaretinin kökleri Pamfilya dönemine kadar uzanan Antalya, son 10 yılda yapılan çalışmalarla zeytin ve zeytinyağı üretiminde önemli bir merkez olma yolunda ilerliyor. Toplanan zeytinler, fabrikada yıkama, kırma, pres işlemlerini gördükten sonra suyu ve yağı birbirinden ayrıştırılarak zeytinyağına dönüşüyor. Antalya Ticaret Borsası Başkanı Ali Çandır, "Yaklaşık 184 bin dekarlık alanda zeytin yetiştiriciliğinin yapıldığı kentte, geçen yıl 70 bin 129 ton sofralık ve yağlık zeytin üretildi" diye konuştu.
YERLİ ÜRÜNLER
Zeytin üretiminin artırılması ve markalaşması yolunda borsa olarak önemli adımlar attıklarını vurgulayan Çandır, bölgeye has, geçmişi derin olan 'Tavşan Yüreği' adındaki zeytinin coğrafi işaret belgesi aldığını, üreticilerden de yoğun talep gördüğünü belirtti. Çandır ayrıca Beylik zeytinin de tescillendiğini ve bölgede yaygınlaşması için çalıştıklarını açıkladı.
YÜZDE 80 ARTTI
Antalya Pamuk ve Narenciye Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (ANTBİRLİK) Genel Müdürü Hasan Yıldız da bölgenin önemli ürünlerinden birinin de zeytin olduğunu vurguladı. Üretimde yaşanan artışa değinen Yıldız, "Son 10 yılda zeytin üretim alanında yüzde 80'lere varan oranda yükseldi" ifadelerini kullandı.