ANTALYA'NIN Akseki ilçesinde bin 900 metre rakımlı Çimi Yaylası Kuyu mevkiinde yaylaya çıkan Yörükler, atalarından kalan peynir üretim geleneği sürdürüyor. Göçerler, yaz aylarında ürettiği peynirleri daha sonra satmak ve tüketmek üzere 40 metrelik kar obruklarında muhafaza ediyor. Vatandaşlar bu obrukları soğuk hava deposu gibi kullanırken, sakladıkları peynir ve yağları ise yayla dönüşü çıkararak pazarlıyor. Obrukların derecesi yaz döneminde bile eksi 5-10'a ulaşıyor.
LEZZETİ FARKLI
Ata geleneğini sürdüren Bilal Arıcı, obruğun organik soğuk hava deposu olduğunu söyleyerek, "Burası kar deliği yani bir anlamda kar deposudur. Bu kar obruğu kış ayında yağan karlar ile dolar. Yaz ayında yaylaya çıktığımızda yaylada elektrik olmadığı için bozulacak tüm gıdalarımızı burada saklarız. Bu deliklerin içerisinde bol miktarda peynir, yağ ve yoğurt saklanmaktadır. Sahibi ihtiyacı olunca buradan çıkarıp evine götürür" dedi.
TULUMA BASILIYOR
En iyi peynirin tuluma basılan peynir olduğunu dikkat çeken Arıcı, "Tulum peyniri deriye basılır. Yaklaşık 3.5 ay kar obruğunda bekletilir. Eskiden atalarımız peynirleri bu şekilde deri tulumlara basarlardı. Yeni nesil derilere basılan peynirin lezzetini bilmezler. Talep nedeniyle bidonlara da basıyoruz. Tulum peynirinin lezzeti ve kalitesi daha farklıdır" diye konuştu.