OKSİJEN üreten, suyu biyolojik olarak arıtan, birçok canlıya barınma, beslenme alanı oluşturan ve aynı zamanda denizin içinde erozyonu önleyen 'Posidonia' çayırları, tehdit altında. Kirliliğin yanı sıra en büyük risk rastgele atılan çapa ve zincirler. Uyarıda bulunan Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, "Posidonia'yı zincir eziyor, çapalar sürüyor. Köklerini alıyor. Oysa o kökler belki 10 bin - 20 bin yıllık. İnsanoğlu geliyor atıyor çapasını, adeta sürüyor" dedi.
TARLA GİBİ SÜRÜLÜYOR
Deniz çayırları olarak bilinen 'Posidonia' çayırlarının son yıllarda azaldığını, büyük bir kısmının ise ölmeye başladığını söyleyen Mehmet Gökoğlu, "Posidonia çayırlarının ekosistemde görevi var. Birçok canlıya barınma alanıdır. Birçok canlının besinini oluşturuyor, birçok canlı yavrularının saklanma alanlarını oluşturuyor. Oksijen üretiyor. Bunun yanında suyu biyolojik olarak arıtıyor. Gelen nitratlı bileşikleri gübre olarak kullanıp, suyu biyolojik olarak arıtıyor. Bu Akdeniz'in temizleme fabrikası" ifadelerini kullandı.
EĞİTİM VERİLMELİ
Prof. Dr. Gökoğlu, "Denizi hoyratça kullanıyoruz. Özellikle bu konuda denizden ekmek kazananların, turizmcilerin eğitime alınması zamanı geldi. Bunu göstermek lazım. Teknecileri suçlamıyorum ama bilmedikleri için çapaları atıyorlar. Çapalar tarihi dokuya zarar veriyor" sözlerine ekledi.