Antalya'da tarihi Kaleiçi'nin girişinde, saat kulesinin arkasında bulunan ve yaklaşık 400 yıl önce yapıldığı öngörülen Tekeli Mehmet Paşa Camii'nde, 2018 yılından bu yana devam eden restorasyon çalışmaları, hummalı bir şekilde sürdürülüyor. Çalışma hakkında bilgi veren Antalya Vakıflar Bölge Müdürü Hüseyin Coşar, "Camide yıllar itibariyle çok müdahale olduğunu tespit ettik. Çimentolu sıvalarla kapatılan dış cepheyi, derz şeklinde restorasyonunu yaptık. Üstündeki kurşun örtüyü tamamen değiştirdik" dedi.
KAYIP ÇİNİLER BULUNDU
Camideki en şaşırtıcı bulguların ise içinde olduğunu belirten Hüseyin Coşar, "Burayı diğer camilerden emsalsiz yapan Münferice Kasidesi var. Bu kaside 1140'lı yıllarda Mısırlı bir şairin kasidesi bulunuyor. Burada iki kayıp çini alınlık vardı. Biz bunu raspa çalışmaları ile ortaya çıkardık ve özgün şekilde muhafaza edeceğiz" diye konuştu. Kasnak tabir edilen kubbenin eteklerinde Fetih Suresi'nin yazılı olduğunu kaydeden Coşar, "Müezzin mahfilinde çok güzel ahşap motifler bulduk. Zamanla üzeri yağlı boya ile kapatılmış" dedi.
ZİYNETLİ VE SÜSLÜ
Coşar, camiyi Ocak ayında ibadete açmayı planladıklarının müjdesini verdi. Coşar, "Evliya Çelebi'nin seyahatinde bu camiden süslü ve ziynetli şekilde bahsediliyor. A Ziynetli ve süslü bir cami olarak ibadete açılacak" ifadelerini kullandı.