ANTALYA Ticaret Borsası (ATB), kökleri Pamfilya dönemine dayanan, 'altın sıvı' olarak adlandırılan zeytinyağını bölgede tekrar marka haline getirmek için çalışmalarını sürdürüyor. Konuyu bilimsel olarak gündemine alan ATB'nin yürüttüğü bölgeye özgü 'tavşan yüreği' zeytiniyle ilgili proje ikinci yılına girdi. Tavşan yüreği zeytine coğrafi işaret tescili aldıklarını anımsatan ATB Başkanı Ali Çandır, "Şimdi beylik zeytininin de çeşit olarak kabulu için çalışma yürütüyoruz. Bölgemizdeki zeytin ve zeytinyağını hem üretim miktarı hem de ticari olarak hak ettiği yere getirmeyi hedefliyoruz" dedi.
İLAÇ NİYETİNE
Borsa ayrıca hasat edilen zeytinlerin zeytinyağlarının numunelerini İspanya'ya gönderip sağlık bileşenleri açısından detaylı analizlerini de yaptırıyor. ATB ile ortak çalışan Ankara Üniversitesi'nden Doç. Dr. Mücahit Taha Özkaya ise tavşan yüreği zeytinyağı ile ilgili analizlerden çıkan sonuçların umut verici olduğunu söyledi. Polifenol içeriğin yüksek çıkması halinde bu ürünlerden elde edilecek zeytinyağının gıda takviyesi gibi kullanılabileceğini söyleyen Doç. Dr. Özkaya, bu ürünlerin litresinin 100 euroya kadar satılabileceğini ifade etti.