Isparta'nın merkeze bağlı Büyükgökçeli köyünde yetiştirilen bal kabağında rekolte bin tonun üzerine çıktı. Üretici, hasadına başladığı bal kabağında yaşanan pazar sorununun çözülmesi için destek bekliyor. Birkaç yıl önce iklim şartlarından dolayı alternatif ürün olarak yetiştirilmeye başlanan bal kabağındaki üretim artışı sorunu da beraberinde getirdi. Büyükgökçeli köyü halkının yüzde 70'inin ürettiği bal kabağı üretimine yönelmesi sorunu iki katına çıkardı. Büyükgökçeli köyü muhtarı Selçuk Öztürk, bal kabağının tatlı yapımının yanında bebek maması imalatında da değerlendirildiğini söyledi,. Öztürk, "Kabaklar genellikle Antalya, Ankara, İzmir, İstanbul gibi yerlere gönderiliyor. Pazar konusunda biraz sorun yaşanıyor. Ama tarlada tonajı yakaladığımız için değerini buluyor" dedi.
65 KİLOLUK DEV KABAK
Özürk, bal kabağının pazarlama konusunda destek beklediklerini ifade ederek, "Kendimizi tanıtamadık. O yüzden pazar konusunda sıkıntı yaşıyoruz. Bu konuda destek bekliyoruz. Ürünü depoluyoruz. Fakat özel depolama alanlarımız yok. Evlerimizin altında saklamaya çalışıyoruz. Isparta'da kış ayları sert geçtiği için bal kabağı çürüyor. Tarladan direkt olarak satsak daha çok maddi değer elde ederiz" ifadelerini kullandı. Üretici Mehmet Demirci ise "Dekar başı ortalama 5 ton normal. 65 kilograma kadar bal kabağı yetiştirdiğimiz oluyor. Ancak ideali 25-30 kilogram" diye konuştu.