TÜRKİYE'NİN yedi renkli gölü olarak bilinen Eğirdir Gölü'nde su kayıpları kritik seviyelere yaklaşıyor. Gölde su seviyesinin azalmasıyla birlikte halk plajlarında kumluk alanlar genişlerken iskeleler de karada kaldı. Suların çekilmesi ilginç görüntüler de oluşturdu. 2016 yılında Bedre Plajı'na kurulan su kaydırağı kumların arasında kaldı. Su kaydırağı ile göl arasındaki mesafe ise yaklaşık 25 metreye ulaştı.
4 METREYE DÜŞTÜ
Türkiye Tabiatını Koruma Derneği (TTKD) Bilim Danışmanı Dr. Erol Kesici, göldeki su seviyesinin giderek azaldığına dikkat çekerek, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından belirlenen Eğirdir Gölü Özel Hükümleri'nin bir an önce uygulanması gerektiğine işaret etti. Eğirdir Gölü'nün Türkiye'nin en büyük ikinci doğal tatlı su gölü olduğuna değinen Dr. Erol Kesici, "Göl, kullanım amaçları arasında stratejik öneme sahiptir. Savaşta, açlıkta, kıtlıkta içme suyu olarak kullanılacaktır. Son yıllarda ortalama su seviyesi 16 metreden 4 metrelere kadar düşmüştür. Yüzey seviyesinin ise ortalama 150 kilometreden fazlası karalaşmış, bataklıklaşmış ve istilaya uğramıştır" ifadelerini kullandı.
9 BALIK TÜRÜ KALDI
Kurumanın bilimsel olarak temel nedenlerinden birinin gölün su bütçesinin uygun şekilde kullanılamaması olduğunun altını çizen Kesici, "Göl yaklaşık olarak yüzde 60'lık seviyesini kaybetmiştir. 10 türden sadece 1 bayık türü kaldı" dedi.