Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) ile Antalya Ticaret Borsası (ATB) eylül ayı olağan meclis toplantılarını gerçekleştirdi. Dijital ortamda yapılan toplantılarda öne çıkan konu başlığı, şehre özel destek verilmesi oldu. ATSO toplantısına Antalya Valisi Ersin Yazıcı da katıldı. Vali Yazıcı, şehrin dinamikleriyle etkileşim kurarak şehri yönetmeyi amaçladığını belirterek, "Ekonomiye destek olan iş insanlarıyla, sivil toplum kuruluşlarıyla, siyasi kuruluşlarla, halkın seçtiği temsilcilerle beraber şehri en iyi şekilde yönetmeye çalışacağız. Bu tür kuruluşlar şehrin röntgenini en iyi çeken kuruluşlardır" ifadelerini kullandı.
ŞİMDİ HEDEF TEKNOLOJİ
Antalya'nın turizm ve tarım alanında lider olduğunu hatırlatan Yazıcı, yeni hedeflerin başında ise teknolojinin geldiğini kaydetti. Bu konuda yerli tohumu örnek gösteren Yazıcı, "20-30 sene önce ülkede üretilen tarım ürünlerinin çoğunun tohumu başka yerdendi. Geçen gün bir tohum firmasını gezdim. Gurur duydum. Tarım devletindeyiz ama 20- 30 yıl önce fide ve tohumun neredeyse tamamı dışarıdan geliyordu. Şimdi ise yüzde 60-65'ini kendimiz üretiyoruz. İnşallah yüzde 100'ünü de kendimiz üreteceğimiz günler gelecek. Başka alanlarda da birçok yapabileceğimiz şey var. Antalya da bu konuda lider olacak bir şehirdir" dedi.
ÜRÜN ÇEŞİTLENMELİ
ATSO Başkanı Davut Çetin ise özel sektörün destek talebini yineledi. Çetin, Antalya'nın hizmet sektörü teşviklerinden yüzde 10'dan fazla pay aldığını, fakat diğer sektörlerin teşviklerden sadece yüzde 1 pay aldığını belirterek, "Antalya teşviklerden daha fazla pay almalıdır" diye konuştu. Güçlü bir ekonomi için sektör ve ürün çeşitliliğinin önemine dikkat çeken Çetin, "Antalya'nın yatırım potansiyelini kaybetmemesi gerekir. Birçok ülke pandemiye karşı ekonomik dönüşüm programlarıyla yeni yatırım ve istihdam alanlarına yönelmektedir. Antalya ekonomisinde de sektörel dönüşüm programları başlatmalıyız" diye konuştu.
3 YILDA DÜZELİR
Koronavirüs salgınının Antalya'yı en çok turizmde etkilediğini de hatırlatan Çetin, "Eylül ayını 2.5 milyon yabancı ziyaretçi sayısıyla kapatıyoruz. Bu dönemde ve bu koşullarda turizmde bir başarı sağlamış bulunuyoruz, fakat bu yüzde 82 kayıpta olduğumuz gerçeğini de değiştirmiyor. İspanya, Yunanistan gibi rakip ülkelerimizde durum farklı değildir, hatta bizden kötü olanlar da var. Dünya turizminde 2019 yılı rakamlarının yakalanmasının 3 yıl sürebileceği hesaplanmaktadır. Gelecek yıl aşı olsa da güven sorunu, işsizlik, gelir düşüşü ve uçak sefer organizasyonları nedeniyle 2019'a hemen dönülemeyecektir" ifadelerini kullandı.
RAPOR SUNULACAK
ATB Başkanı Ali Çandır da online meclis toplantısında ülke gündemi, ekonomi ve tarım üzerine değerlendirmelerde bulundu. ATB'nin dönem başkanlığını yürüttüğü Antalya Tarım Konseyi ile Vali Ersin Yazıcı'ya Antalya tarımının sorun, talep ve önerilerini iletecekleri bir sunum gerçekleştireceklerini bildiren Çandır, yaş sebze ve meyvede her yıl olduğu gibi sezon öncesi sektörel analiz toplantısı düzenleyerek sektörün durumunu tespit etmeye çalışacaklarını kaydetti. Ali Çandır, ötelenen kamu ödemelerinin bir yıl ödemesiz, 5 yıl vadeye yayılmasını istedi. Çandır ayrıca iş dünyasının salgın ve ekonomik krizler nedeniyle ödenememiş geçmiş dönem vergi borçlarının kapsamlı bir şekilde yeniden yapılandırılmasını beklediğini sözlerine ekledi. Son dönemde krediye erişimi en fazla zorlaşan ve maliyeti en fazla artan kredi grubunun tarım sektöründe olduğunu vurgulayan Çandır, sektörün ilave ipotek gösterme konusunda yaşadığı sıkıntılara dikkat çekti.
VAKA SAYISI DÜŞÜYOR
VALI Yazıcı, konuşmasında koronavirüs salgınıyla ilgili son durumu da paylaştı. Yazıcı, "Vaka sayılarında ağustos ayının ikinci yarısından itibaren birçok şehirde olduğu gibi Antalya'mızda da yükselişler gördük. Şükürler olsun alınan tedbirlerle son 15 günde bu yükseliş durdu. Rakamlarımız tekrar aşağı yönlü eğilim gösteriyor" dedi. Yazıcı, sonbahar aylarında yükseliş riskine karşı da uyardı.