Koronavirüs nedeniyle akciğeri tahrip olan ve nefes almakta güçlük çeken hastaların imdadına 30 santimetre uzunluğunda ve serçe parmak kalınlığındaki solunum hortumu yetişiyor. Uyutulan hastanın ağzından akciğerlerine kadar itilen bu hortumla oksijen ve hava veriliyor.
AKCİĞERE HORTUM
Akdeniz Üniversitesi Hastanesi koronavirüs yoğun bakım servisi sorumlusu Prof. Dr. Murat Yılmaz, bu işleme normal bir insanın dayanmasının mümkün olmayacağını söyledi. Koronavirüs tedavisinde nefes almakta güçlük çeken hastalar için ilk aşama maskeyle makineye bağlamak suretiyle solunum desteği vermek oluyor. 30 santim uzunluğunda ve bir serçe parmak kalınlığındaki hortum hastanın ağzından ciğerlerine kadar itiliyor. Bu işlemi yapabilmek için koronavirüs hastası tamamen uyutulup, kasları geçici süreyle felç ediliyor. Makineye bağlanan hastanın ciğerlerine oksijen ve kuru hava veriliyor.
KİMSE KABUL ETMEZ
Akdeniz Üniversitesi Hastanesi koronavirüs yoğun bakım servisi sorumlusu Prof. Dr. Murat Yılmaz, bu hortumun çok ciddi operasyon olduğunu ve normal bir insanın bünyesinin kaldıramayacağı acılar verdiğini belirtti. Prof. Yılmaz, "''Bunu bir insanın tolere etmesi çok zor. Bu hortumu gönüllü bir insana sorsak, 'Bundan nefes almak ister misin?' diye, dünyaları versen kimse kabul etmez. Kurallar belli. Maske, fiziki mesafe, el yıkama" dedi.
CEZALAR CAYDIRMIYOR
Antalya'da, İl Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şubesi Ahlak Büro Amirliği ekiplerince, kumar ve salgınla mücadele kapsamında dernek, kıraathane, çay ocağı ve eğlence merkezlerine yönelik çalışma yapıldı. koronavirüs tedbirlerini ihlal eden 244 kişiye 768 bin 600 lira ceza uygulandı. Kumar oynadığı tespit edilen 112 kişiye, 137 bin 200 lira ceza uygulandı. Denetimlerde, kumarda kullanılan 72 bin 620 lira ile 619 poker pulu, 28 deste iskambil kağıdı ve 488 okey taşı ele geçirildi.