ANTALYA'NIN Elmalı ilçesinde, yaşayan Emin Çetin, Ramazan Akay ve Halil Yılmaz da imece usulü aileleriyle birlikte atadan kalma yöntemle 'katran yağı' üretiyor.
KİLOSU 300 LİRA
Katran yağı üretimi için, ormanda yıllar önce kesimi yapılmış veya yıkılmış sedir ağaçlarının kökleri kullanılıyor. Eğimli bir arazide açılan çukurda 4 gün boyunca ağır ağır yanan çıralardan damıtma yoluyla çıkan katran yağı şişelere dolduruluyor. Çukurdaki çıralardan yaklaşık 275-300 kilo arasında katran yağı elde ediliyor. Kilosu toptan veya perakende olarak 200- 300 lira arasında alıcı buluyor. Halil Yılmaz, "Aslında şifa dağıtıyoruz. Küçük bir şekere damlatılıp emilirse boğaz enfeksiyonunu gideriyor. El ve ayak egzamalarında tedavi edici özelliği var. Saç kıranda sürülen yerde yeniden saç çıkarıyor. Kapanmayan yaralarda iyileşmeyi hızlandırıyor" dedi.