Antalya'da Özgecan Aslan Gençlik Merkezi tarafından üretilen 'akıllı rozet-sosyal mesafe sensörü' isimli cihaz, görme engelli vatandaşların gözü kulağı olacak.
UYARIDA BULUNUYOR
Doğuştan görme engelli gönüllü genç Mert Yakıştır (18) tarafından yapılar proje Özgecan Aslan Gençlik Merkezi ile Hızır Reis Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ortaklığıyla hayata geçirildi. Görme engelliler, boynuna asacağı, rozet gibi takabileceği veya ayakkabı ile bastonlarına monte edebilecekleri akıllı rozet sayesinde günlük hayatlarında karşılaşabilecekleri birçok kazadan korunmuş olacak. Akıllı rozet, görme engelliler için ses, işitme engelliler için ışıklı uyarı sistemi sayesinde bir engelle karşılaştıklarında uyarılacak. Ultrasonik mesafe sensörü önüne çıkan cisim veya kişiyi fark edip engelli kişiyi haberdar edecek.
120 ADET ÜRETİLECEK
Yakıştır'ın projesi, Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından kabul edildi. Prototipi üretilen icattan ilk aşamada 120 adet üretilerek Antalya'da okul çağındaki görme engellilere dağıtılacak. Projede tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgınına karşı tedbirlerde düşünüldü. Virüsten korunma yollarının en önemli maddesi olan sosyal mesafe kuralı düşünülerek 2 metrelik mesafede sensör uyarıda bulunuyor. Mert Yakıştır, "Görme engelliler, pandemiden çok korkuyor. Mesafeli durmak zor ve dokunarak ilerleyebiliyoruz. Bu nedenle icadımızdaki 2 metrelik uyarı çok önemli" dedi.
30 KİŞİLİK EKİP
ÖZGECAN Aslan Gençlik Merkezi Gençlik Lideri Tolgahan Yıldırım, proje kapsamında gönüllü gençlerden 30 kişilik bir gurup oluşturulacağını söyledi. Yıldırım, "Bu gençlerimiz üretim içim programlama, alogoritma eğitimleri alacak ve sonrasında üretim yapabilecekler. Kendi ürettikleri rozetlerin dağıtımlarını da kendileri yapacaklar. 6 ay sürecek bu proje kapsamında görme engellileri sosyal yaşantının içine katacak etkinlikler düzenleyeceğiz. Gezilerimiz ve tarımsal faaliyetlerimiz olacak" diye konuştu.