Tarım sektöründe yaşanan milli hamle ekonomiye ilaç oldu. Önceki yıllarda tohumu İsrail'den, gübreyi Çin'den, alan Türkiye artık her iki ülkeye de ihracat yapar duruma geldi. Tarım sektöründeki girdi maliyetinin büyük bölümü artık yerli üretimle karşılanabiliyor. Dışa bağımlılığı azaltan bu süreç sayesinde tarım üretimi de dövizdeki dalgalanmadan etkilenmedi. Bu durum son enflasyon rakamlarına da yansıdı. 12 aylık enflasyon rakamlarına göre en az fiyat artışı sebze meyve grubunda yaşandı.
GİZLİ KAHRAMANLAR
Bu başarının arkasında devlet desteği ve yerli girişimcilerin gayreti var. Bu gizli kahramanlardan biri de Antalyalı işadamı ve Ziraat Mühendisi Osman Dirican oldu. Organize Sanayi Bölgesi'nde faaliyetini sürdürdüğü Emona Şirket çatısı altında tarım, gübre gibi alanlarda üretim yapan toplam 7 alt şirketiyle ihracat yapıyor. 125'i mühendislerden oluşan toplamda 400 kişiye istihdam sağlayan işadamı, ARGE çalışmalarıyla üretimde yenilik yaratan projelere imza atıyor.
BAKTERİLER ÜRETİYOR
Gübre üretimi için Çin'den alınan ham madde kurulan özel ARGE ekibinin 2 bin 500 rakımlı tepelerden toplanan yararlı bakterilerin laboratuar ortamında işlenmesiyle dönüşüme sokuluyor. Ortaya çıkan kaliteli ve katma değeri yüksek gübreler, dünyada bu alanda akla gelen ve sektörün yüzde 80'ini elinde bulunduran Çin'e ihraç ediliyor. Gübrenin yanı sıra tarım alanında da söz sahibi olan işadamı Dirican, tamamen yerli tohumlarla üretim yaparak ihraç ediyor. İhraç ettiği ülkelerin başında ise İsrail geliyor.
HEDEF YÜZDE 50 İHRACAT
İhracatta yüzde 25 oranla diğer firmalarında önünü açan iş adamı, hedefinin ihracatı yüzde 50 seviyesine çıkartmak olduğunu belirtti. Bunun için çalışmaların devam ettiğini söyleyen Osman Dirican, "ARGE bizim için çok önemli. Üretimi bilimle buluşturarak kalite ve verimi arttırıyoruz. Bu noktada ARGE çalışmalarını daha çok geliştirerek ülkemiz için katma değeri yüksek ürünler ortaya koymaya çalışıyoruz" ifadelerini kullandı.