AKDENİZ Üniversitesi Tıp Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Canpolat yeni doğan bebeklerde görülen sarılık hastalığının tedavisinin evde yapılabilmesi için çalışma yürüttü. Beş yıl süren çalışma sonucu, evlerde kolayca mavi ışık tedavisi yapabilen yerli ve milli taşınabilir fototerapi cihazı üretmeyi başardı.
KİRALANABİLECEK
Prof. Dr. Murat Canpolat yapılan analizlerin ardından cihazın hastanelerde uygulanan standart fototerapi cihazıyla eşdeğer şekilde çalıştığını tespit edildiğini söyledi. Sonuçların uluslararası bilimsel bir dergide yayınlandığını da belirten Prof. Dr. Canpolat, "Taşınabilir cihazın, CE belgesi ve patentini aldık. Bu cihaz hastanenin yanında, kiralama yöntemiyle kullanılabilecek. Cihazın özellikle koronavirüsle mücadele sürecinde salgının yayılmasının önlenmesine katkı sağlayacak. Sarılık olan bebek hastaneye gelmeden evinde tedavi olacak" diye konuştu.
DEVLET KAR EDECEK
Prof. Dr. Canpolat, patentini aldıkları cihazın çantaya yerleştirerek rahatlıkla taşındığını söyledi. Devletin bu cihazı hizmete sunmada ciddi manada kar edeceğini de belirten Prof. Dr. Canpolat, "Bu cihazın üretime geçmesi ile birlikte devlet hastaneye, doktora, hemşireye personele para ödemekten kurtulacak. Böylece milyonlarca lira kar edecek" diye konuştu.
SERİ ÜRETİM HEDEFİ
Prof. Dr. Murat Canpolat, cihazı satın almaya gerek olmadığını söyledi. Kiralama yönteminin daha ekonomik olduğunu belirten Canpolat, "Mutlaka doktor tavsiyesiyle kullanılması gerekiyor. Çantayla cihazın toplam ağırlığı 4 kilogram. Götürüp, kolayca kurup, tedaviyi uygulayacaklar. 12 ya da 24 saatte bir hastaneye gidip kan tahlili vererek, bilirubin seviyesini ölçtürecekler. Normal seviyeye düşünce tedaviyi kesecekler" diye konuştu. Canpolat, cihazın daha yaygın kullanımı için seri üretime geçilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.