Mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcak ve ardından hava ısısındaki ani düşüş, Antalya'daki narenciye ile zeytin bahçelerinde zarara yol açtı. Ağaçlarda çiçek ve meyveler kavrulup döküldü. Antalya Valisi Münir Karaloğlu, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, geçen hafta kentte Afrika sıcaklarının etkili olduğunu hatırlattı. Yüksek sıcaklık nedeniyle narenciye ve zeytin başta olmak üzere, çiftçinin zararının oluştuğunu aktaran Karaloğlu, "Çiftçimize geçmiş olsun. İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ekiplerimiz hasar tespit çalışmalarına devam ediyor. En kısa sürede çalışmaları tamamlamayı hedefliyoruz" dedi.
REKOLTE DÜŞECEK
İl Tarım ve Orman Müdürü Vekili Gökhan Karaca da, mayısta hava sıcaklığının 45 dereceye kadar yükseldiğini, akabinde birden 20 dereceye kadar düştüğünü söyledi. Bu sıcakların ağaçlardaki çiçeklerin meyveye dönüştüğü döneme denk geldiğine değinen Karaca, "Sıcaklık ve soğuk havanın ardından çıkan fırtına da meyvecilik yapan ilçelerimizdeki üreticilerimizde 2020 yılı rekolte ve kalite kaybı yaşanmasına yol açtı. İlk tespitlerimize göre narenciyede yüzde 20, zeytinde yüzde 30 civarında zarar söz konusu" diye konuştu.
ZARAR TESPİTI YAPILIYOR
Bu zararın sadece Antalya'da yaşanmadığını çevre illerde de aynı sorunun meydana geldiğini belirten Karaca, Finike, Serik, Demre, Kumluca, Manavgat ve Alanya başta olmak üzere birçok ilçede zarar tespitinin yapıldığını kaydetti. Karaca, 'Çiftçi Kayıt Sistemi'ne kayıtlı olan ve zarar tespiti yapılan üreticilerin Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifine olan borçların ertelenebileceğini bildirdi.
USLU DEVREYE GİRDİ
Finikeli olan AK Parti Antalya Milletvekili Atay Uslu, Antalya'da geçen hafta 43 dereceyi bulan hava sıcaklığı ve sonrasındaki fırtına nedeniyle boncuk şeklini almış portakalların döküldüğünü ve portakal bahçelerinin zarar gördüğünü açıkladı. Uslu, geçen hafta son 91 yılın mayıs ayı sıcaklık rekorunun kırıldığını ve hava sıcaklığının 43 dereceyi bulduğunu hatırlattı. Sonrasında 3 gün fırtına ve sert rüzgar estiğini hatırlatan Atay Uslu, bunun da boncuk şeklini almış portakalların dökülmesine neden olduğunu, portakal bahçelerinin zarar gördüğünü söyledi. Portakal bahçelerindeki zarar konusunda ve çiftçinin mağduriyetinin giderilmesine ilişkin TARSİM (Tarım Sigortaları Havuzu) ve ilgili bakanlıklar ile görüştüklerini kaydeden Uslu, "Çiftçilerimize geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz" dedi.
ÜRÜNDE YÜZDE 50 AZALMA OLUR
KUMLUCA Ziraat Odası Başkanı Hidayet Kökce de, Kumluca ve Finike'de portakal, mandalina, limon ve zeytin meyveleri çiçek açıp tam meyve vermeye hazırlandığı dönemde meydana gelen aşırı sıcak havanın meyvelerin yanmasına neden olduğunu belirtti. Kökce, "16-21 Mayıs'taki aşırı yüksek sıcaktan dolayı narenciye ve zeytinde yüzde 50 kaybımız var. Daha fazlası da var bunun, şu an bizim gördüğümüz yüzde 50 civarında. Bu yıl zeytin hasadımızı da etkileyecek. Sofralık zeytin ve zeytinyağında da sıkıntı çekeceğiz. Finike Kumluca portakalını raflarda çok az göreceğiz" ifadelerini kullandı.
PAHALI YİYECEĞİZ
ANTALYA Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Ali Çandır, hava şartlarının henüz çiçeklenme aşamasında olan ya da meyveye durmuş ağaçları etkilediğini söyledi. Çandır, "Bu yıl portakal ve zeytini biraz pahalı yiyeceğiz. Eşini benzerini yaşamadığımız zor günler geçiyoruz. Umuyorum ki, bu zor günleri kısa sürede geride bırakırız" diye konuştu.