Antalya'da Ares Tersanesi'nin Akdeniz Üniversitesine bağışlayacağı 38 metrelik Arkeolojik Araştırma Gemisi protokolü imzalandı. Protokolün imza törenine Vali Münir Karaloğlu, Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Mustafa Ünal, Akdeniz Sualtı Kültür Mirası Araştırmaları Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Hakan Öniz ve Ares Tersanesi Yönetim Kurulu Başkanı Kerim Kalafatoğlu ve beraberindeki heyet katıldı.
ARKEOLOJİ MERKEZİ
Ares Tersanesi yöneticilerine teşekkür eden Vali Karaloğlu, "Antalya, 650 kilometre sahili olan bir deniz şehri. Türklerin denizle buluştuğu, denizcilikle buluştuğu bir şehir. Anadolu Selçuklu Devleti'nin Antalya'yı fethiyle başlayan, Alanya'yı fethiyle devam eden bu süreçte, tersanecilik Antalya'mızın genlerine girmiştir. Şimdi Antalya'ya su altı arkeolojisini de ilave etmeye çalışıyoruz. Akdeniz Üniversitesi artık su altı arkeolojisinin önemli merkezlerinden birisi haline geliyor. Elinde artık bir araştırma gemisi var. Su altı arkeolojisinde kullanabileceği, içerisinde basınç odasının da olduğu bir gemi mutlak ihtiyaçtı" dedi.
OKYANUSA AÇILACAK
Vali Karaloğlu, "Ares Tersanesi'nin yapacağı gemi Sadece Antalya'nın ve Akdeniz Üniversitesi'nin değil aslında Türkiye'nin önemli bir su altı arkeolojisi gemisi haline gelecek. Okyanusu geçme özelliği ile uluslararası başka projelerde de kullanılabilecek. Akdeniz'de bizim bilgimiz dışında Osmanlı batıkları yağmalanıyor. Onlara müdahale etme amacıyla da kullanılabilir. Memleketimiz için her bakımdan faydalı bir iş olacak. Üniversitemiz de araç gereç bakımından güçlenmiş olacak" dedi.
DÜNYANIN İKİNCİ BÜYÜĞÜ
38 metre uzunluğu ve her türlü okyanus sularını geçebilme özelliğiyle dünyanın ikinci büyük arkeolojik araştırma gemisi olma özelliği taşıyan geminin, atık su kapasitesi 3bin 800, tatlı su kapasitesi ise 8 ton.
UZUN MENZİLLİ
Gemi 60 ton litre yakıt kapasitesiyle yakıt ikmali yapmadan 6 bin deniz mili yol alabiliyor ve 14 deniz mili hıza ulaşabiliyor.