Antalya Vakıflar Bölge Müdürü Hüseyin Coşar, Antalya, Isparta ve Burdur'da bu yıl 10 tarihi eserin restorasyon çalışmalarına başlanacağını bildirdi. Antalya Bölge Müdürlüğü olarak son dört yılda çok önemli projelere imza attıklarına değinen Coşar, onarım ve proje işlerinden 90 çalışmanın büyük bir kısmının bitirildiğini, 19 eserde çalışmaların devam ettiğini dile getirdi.
YIL SONU AÇILACAK
Antalya'nın fethinin simgelerinden kabul edilen, 1896'da çıkan yangından beri harabe haldeki Şehzade Korkut Camisi'nde (Kesik Minare) restorasyon çalışmalarının devam ettiğini aktaran Coşar, eseri Türkiye'de yürütülen en önemli restorasyon faaliyeti olarak gördüklerini ifade etti. Coşar, "Şehzade Korkut Camisi'ni, yıl sonuna ibadete açmayı hedefliyoruz. Kendi içinde 7 dönem var ve biz bunu yaşatmak zorundaydık. Oraya girdiğimizde 7 dönemi görebileceğiz. Onları kapatmadık. Korumacı yaklaştık. Türkiye'de bu kadar koruyan restorasyon çalışması yok" dedi.
ESERLERE ÖZEL KORUMA
Tekeli Mehmet Paşa Camii'nde, 2008 yılından bu yana devam eden restorasyon çalışmaları, hummalı bir şekilde sürdürülüyor. Coşar, birçok yeni eser bulduklarını söyledi. Çalışmalarda da özgün motiflere rastlanıldığına değinen Coşar, özgün süslemeleri cam çerçeveye alıp koruyacaklarını bildirdi. Yivli Minare'de de medrese kapısının ortaya çıkması için kazı çalışmalarının yapıldığını anlatan Coşar, " Cami içerisinde 40 beyitli kaside var. Kasidenin mihrabın solundan başlayıp, 2 çini alınlıkta bittiğini söyledi. 2 çini alınlığın ise kayıp. 'Acaba yazıldı mı? Yazılmadı mı?' diye tartışmalar oluyordu. Sıvalar kaldırınca altta 2 tane çini alınlık ortaya çıktı. Şuan tamam şekilde görülebilecek. Kubbelerde de çok güzel süslemeler çıktı. Klasik dönem olduğu düşünülüyor. Muhtemelen caminin ilk yapıldığı anda yapılmış. Daha sonra modern bir çağda barok stiliyle yapılan süslemeler var. 2'si de dönem eki ve özgün olduğu için yaşatacağız" dişe konuştu. Coşar, Antalya, Isparta ve Burdur'da bu yıl ise 10 tarihi eserin daha ihaleye çıkacağını, çalışmaların başlayacağını söyledi.