Antalya'nın Alanya ilçesinde 13 yaşında bisiklet sporuna başlayan
Azize Bekar, 5 yıl içerisinde ulaştığı başarılarla dikkatleri üzerine çekti ve henüz 18 yaşında bir Avrupa bisiklet kulübüne transfer oldu. 2016 Türkiye Şampiyonası'nda hem dağ hem yol yarışmalarında kategorisinde şampiyon olan Azize Bekar'a yurt dışı yolu açıldı.
BİSİKLET ÜLKESİ BELÇİKA
Avrupa'nın en eski bisiklet yarışlarından biri olan Tour of Flanders'un koşulduğu Belçika'dan bir kulüp Azize Bekar'ı bulup imzayı attırdı. Şubat ayında
ASFRA Flanders Racing'in kadrosuna
kattığı genç Türk sporcu, koronavirüsü
tehlikesi sonrası uluslararası yarışlarda
Belçika takımının formasıyla Türkiye'yi
temsil etmek için sabırsızlanıyor.
YARIŞ TAKVİMİ İÇİN BEKLİYOR
ASFRA Flanders Racing takımıyla anlaştın, ancak bir ay sonra tüm dünyada Korona salgını yaşanmaya başladı. Sen neredeydin, yeni takımınla hiç çalışma şansın oldu mu? Takımımla beraber Antalya
Okurcalar'da bir haftalık
çalışma fırsatımız oldu.
Gazipaşa'da ve Alanya
Dim Çayı parkurunda
birlikte start aldık. Son yarışım
Manavgat-Velo Side
Stage Race'te yeni takımım
Asfra Racing Team adına
yarışmıştım.
Virüs etkisini yitirip yarış takvimi açıklandığında tekrar takımımla bir araya geleceğiz.
ANTRENMANLARA EVDE DEVAM
Şu an eğitimini sürdürdüğün Antalya'dasın. Çalışmalarına nasıl devam ediyorsun? Karantina döneminde dışarı olmak çok riskli. Zaten 18 yaşında olduğum için sokağa çıkmam da yasak. Artık daha çok evde antrenman yapmaya çalışıyorum. Hafta sonları sürmek biz bisiklet sporcuları büyük fırsattı ama şimdilik bundan da mahrumuz.
Şu aşamada önemli olan evde kalıp canını ortaya koyan sağlık çalışanlarımıza yardımcı olmak. Şimdilik trainer'de bisiklet sürüyorum. Normalde günde 60 km bisiklet kullanıyordum. Dayanıklılık idmanlarımda 100 kilometreye çıktığım da oluyor.
UZUN BİSİKLET SÜRÜŞÜNÜ ÖZLEDİ
Üst düzey performans gerektiren dallarda mücadele eden sporcuları evde tutmak zor. En çok nerede pedal çevirmeyi özledin? Takımımdan ayrı oluşum beni etkilemiyor değil. Fakat elimden geldiğince disiplinli bir şekilde çalışmalarımı sürdürüyorum.
Uzun sürüşleri çok özledim. Tek başıma olduğum için daha çok orman yollarını, trafikten uzak yerleri tercih ediyorum. Yokuş çıkarak manzara izlemek, benim meditasyon şeklimdir.
OLİMPİYAT HEYECANI
Ülkemizi 2024 Olimpiyatlarında temsil etmen bekleniyor. Olimpiyatlar nasıl bir heyecan veriyor? Her sporcunun hedefi olan 'Olimpiyat' elbette ki uzun vadede benim de hedeflerim arasında.
2024 Olimpiyatlarına gidebilmek için sadece bisiklet sürmek yetmiyor. Bisikleti yaşam tarzı haline getirmek ve buna yönelik çalışmalar yapmak gerekiyor. Olimpiyat kotasına girebilmek için sürekli start alıp puan toplamak gerekli ve bu benim için en heyecanlı kısım.
Hem yol hem dağ bisikletinde başarılı oluyorsun. Dağ bisikleti oldukça zor bir alan. Antrenmanlarında 'yeter artık' diyerek vazgeçme aşamasına gelmedin mi? Antrenman programımın dışına çıktığım günler elbette ki oldu.
Çünkü insanlar kodlanan robotlar değildir. O gün kendimi yorgun hissediyorsam antrenman içeriğini yarı yarıya azaltırım. Eğer bunu yapmazsam bütün bir hafta yorgun olurum. Antrenman sonu yorgunluğum, yarış bitimindeki pişmanlığımdan iyidir.
AKDENİZ TAM BİR BİSİKLET COĞRAFYASI
AZİZE Bekar, bölgenin bisiklet potansiyeline dikkat çekerek şöyle konuştu: "Cumhurbaşkanlığı Bisiklet Turu'nun rotası değişikliğe gidip Antalya turdan çıkınca çok üzülmüştüm.
Ancak bu seneki Türkiye Bisiklet Turu'nun rotasında korona virüsü sebebiyle değişikliğe gidileceği ve Akdeniz'in yeniden dahil edileceği konuşuluyormuş. Buna çok sevindiğimi söylemeliyim. Çünkü Antalya, dünyadan bir çok önemli bisiklet kulübünün kamp yapmak için geldiği bir bölge. Yeniden tura kazandırılması bence çok önemli."