AKDENIZ Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB) Başkanı Erkan Yağcı, tarihi günlerden geçtiklerini belirterek, virüsün etkilediği en önemli sektörlerin başında seyahat ve turizm endüstrisinin geldiğini söyledi.
TÜM SEKTÖRLERİ VURDU
Yaşananların sadece Türkiye'nin değil tüm dünyanın yaşadığı küresel bir kriz olduğunu belirten Yağcı, koronavirüsün etkilerini turizm ve diğer tüm sektörlerin yaşadığını kaydetti. Sezonun ne zaman başlayacağını söylemenin mümkün olmadığına dikkat çeken AKTOB Başkanı, "Öncelikle salgının kontrol altına alınması gerekiyor. Burada ilk kural, açıkçası uçakların ne zaman kalkacağı ile ilgili bir durum. Yani ülkeler seyahat kısıtlamasını kaldıracak, ondan sonra uçuş izinleri başlayacak. Burada sadece Türkiye'nin bu durumda başarılı olması yetmiyor maalesef. Örneğin, İngiltere'den turisti Türkiye'ye getirmemiz için bizde olduğu gibi İngiltere'nin de salgının kontrol altına lazım" dedi.
RAMAZAN BAYRAMI ÖNEMLİ
Salgının nisan sonu gibi kontrol altına alınması, kademeli olarak Mayıs ayında Ramazan Bayramı ile beraber bir hareketin başlayacağının öngörüldüğünü anlatan Erkan Yağcı, " Temmuz ayı itibarı ile de yavaş yavaş dış pazarların kademeli olarak devreye gireceğini söyleniyor. Bu en iyi senaryo. Açıkçası bizde bu senaryonun gerçekleşmesini bekliyoruz" diye konuştu.
İÇ TURİZME YÖNELME
Virüsün yarattığı en önemli konunun psikolojik etkisi oyduğunu belirten Yağcı, "İnsanlarda bu virüse kapılırsam diye bir korku yaşamaya başladı. Tabii bu tatili de etkileyecek. AKTOB olarak bir çalışma başlatıyoruz. Önümüzdeki dönemde iç turiz hareketi başlayacağı için buna yönelik önerileri sektörle paylaşacağız. Yu anda yaşadığımız sorun sonsuz bir sorun değil. Mutlaka sonuçlanacak" ifadelerini kulandı.
HİJYEN DÜZENLEMESİ
BU yıl insanların hijyen odaklı bir psikoloji ile tatile çıkacağının altını çizen Yağcı şunları söyledi: "Biz buna göre büfelerimizde, oturma kapasitelerimizde düzenlemeler yapacağız, Ala carte ve butik tarzı hizmete gireceğiz. Odalarımızda daha fazla uygulamalar yapacağız. Kültür ve Turizm Bakanlığımız ile görüşeceğiz, Sağlık Bakanlığımızın belki bize önerileri olacak. Böyle bir durumda yeni bir tavsiye modelimizde olacaktır. Seyahat, konaklama, deniz kaybolmayacak. Sadece hassasiyetler değişecek."