TÜRKİYE'NİN en önemli gül çiçeği ve gül yağı üretim merkezlerinden Isparta'da mayıs ayında başlayacak hasat mevsimi öncesi hazırlıklar tamamlandı. Haziran ayının ortasına kadar sürecek hasat döneminde, bahçelerde yetiştirilen gül çiçekleri özenle toplandıktan sonra, Gül- Gülyağı ve Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifleri Birliği'ne (Gülbirlik) teslim ediliyor. Toplanan çiçeklerden de gül yağı, gül konkreti ve gülsuyu elde ediliyor.
7 YIL ÖNCE ZİRVE YAPTI
Gül konkreti ve gülsuyu çeşitli gül ürünleri üretmekte kullanılırken, parfümeri ve kozmetik sektöründe kullanılan gül yağı ise piyasada oldukça yüksek fiyatlardan değer görüyor. Gülbirlik Genel Müdürü Hasan Çelik, gül çiçeğinden elde edilen gül yağının parfümeri ve kozmetik sanayiinde kullanılan en önemli ve en pahalı hammaddelerden biri olduğuna dikkati çekti. 7 yıl önce gül yağı litre fiyatının 12 bin euroya kadar çıktığını hatırlatan Çelik, "Ama çok bol üretildiği, arz ve talep dengesinin bozulduğu yıllarda da bin 500 euro seviyesine düştü. 2019 yılında ortalama fiyat olarak 6 bin euro oldu" diye konuştu.
KRALİÇE GİBİ
Hasan Çelik, mevsimde don riski görülmediğini vurguladı, şuan için tek büyük riskin koronavirüsün yol açtığı ekonomik daralma olduğunu anlat. Çelik, "Altının fiyatı ile yarışan, gül yağı her zaman sektör tarafından aranan, kendine pazarda yer bulabilen bir üründür" diye konuştu.