Koronavirüs salgını nedeniyle koruyucu önlemlerden biri olan maskelerin satışları zirve yaptı. Ancak, talep fazla olunca medikalcilerin elindeki ürünler de kısa sürede tükendi. Daha önce 50'lik paketi 7.5 lira olan cerrahi maskelerin fiyatı 125 TL'ye fırladı. Oluşan maske açığını kapatmak için ise İl Milli Eğitim Müdürlüğü harekete geçti.
GÜNLÜK BİN MASKE
Dezenfektan talebini karşılayarak sağlık alanına önemli katkı sunan eğitim camiası bu kez de maske yapımı için kolları sıvadı. İlk olarak Antalya Olgunlaşma Enstitüsü'nde maske üretimi başladı. 19'u kadın 1'i erkek olmak üzere giyim teknolojisi alanında toplamda 20 usta öğretici günlük bin maske yapıyor. Üretim atölyesinde yapımı gerçekleşen maskeler gün sonunda İl Müdürlüğü'ne teslim ediliyor.
MÜDÜR TEST ETTİ
Durmadan çalışan usta öğreticileri, İl Milli Eğitim Müdürü Yüksel Arslan ziyaret ederek destek verdi. Müdür Arslan yapılan maskelerden takarak test etti. Müdür Yardımcısı Rabia Yeşilgöz, ilk aşamada günlük bin maske üretirken ilerleyen günlerde kapasitelerini arttırabileceklerini söyledi.
SIRADA LİSE VAR
Ayrıca İsmet İnönü Teknik ve Mesleki Anadolu Lisesi öğretmenleri de Olgunlaşma Enstitüsü'ne gelerek maske üretimini yerinde inceledi. Okullara maske üretimi için makineler getirilirken öğretmenler kendi okullarında üretime başlayacak. Üretime bölüm öğrencileri de gelerek destek verecek. Yapılacak yoğun üretimle maske ihtiyacı karşılanacak. Özellikle fiyatların artması nedeniyle maskelere ulaşamayan kronik hastalar rahat bir nefes alacak.
HALK EĞİTİM DE DESTEK VERDİ
ANTALYA'NIN Serik ve Demre ilçesinde Halk Eğitim Merkezlerinde (HEM) de gelen talep doğrultusunda sağlık önlüğü ve maske üretimine başlandı. El Sanatları öğretmenleri ve kursiyerleri ilçedeki kamu kurumlarının ihtiyacını karşılamak amacıyla koruyu maske üretmeye başladı.
ÖNCE YEŞİL SONRA BEYAZ
Serik Halk Eğitim Merkezi Müdürü Fahrettin Canlı, talep doğrultusunda Serik Devlet Hastanesi'nin sağlık çalışanları için çalışma önlüğü ve maske üretilmeye başlandığını bildirdi. Halk Eğitim Merkezi dikiş bölümündeki öğretmen ile kursiyer öğrencilerden oluşan ekip, maske ve önlük dikimi çalışmalarını sürdürüyor. Şu anda sadece yeşil kumaştan yapılan önlük ve maske üretiminde, önümüzdeki günlerde gelecek beyaz kumaşlarla birlikte beyaz maske ve önlük üretimine de geçilecek.
MASKE FİYATLARI ATEŞ PAHASI
SATACAK maske bulmakta zorlanan Antalyalı medikalciler de gelen talepleri terzi elinden çıkmış, iki-üç katlı bez maskelerle karşılamaya çalışıyor. Akay Medikal sahibi Ali Akay, zor günlerden geçtiklerini belirterek, "Paketinde 50 adet bulunan cerrahi maskeyi iki ay önce 7.5 TL'ye alırken, şimdi 125 TL'ye alıyoruz. Bu durum, hem bizi hem de vatandaşı da zor duruma soktu" dedi. Piyasada çok farklı ürünlerin de satıldığını belirten Akay, "Son günlerde tekstilcilerin, normal bezden ürettikleri maskeler var. Terzinin diktiği, iki katlı bez bunlar. Akşama kadar kullandıktan sonra, yıkayıp sıcak ütü ile mikrobu öldürdükten sonra ertesi gün yine kullanabiliyor. 15 ile 35 TL arasında satılan bu maskeler de koruyucudur" dedi.